Jeruzsálembe költöztetné Kanada izraeli nagykövetségét Trudeau kihívója
Erin O’Toole megesküdött, hogy megválasztása esetén megerősíti „meggyengült” diplomáciai viszonyt
Jeruzsálembe költöztetné Kanada izraeli nagykövetségét Trudeau kihívója

Erin OToole konzervatív kanadai képviselő(Forrás: Twitter/Erin OToole)

2020. 07. 08.
A konzervatív kanadai parlamenti képviselő és miniszterelnök-aspiráns határozottan kijelentette, országa nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti, amennyiben megválasztják. „Szilárdan hiszek a külpolitika olyan elvi megközelítésében, mely értékeinken és az ország érdekein épül fel. Ez a hozzáállás tett Izrael elkötelezett, erős barátjává” - jelentette ki O’Toole Facebook-oldalán posztolt videójában. 

Erin O'Toole konzervatív képviselő 2012 óta a kanadai képviselőház tagja, és idén indult a kanadai Konzervatív Párt elnökségéért is. A belső tisztújítási választásra augusztus 21-én kerül majd sor. A felmérések szerint szorosan a második helyen áll a versenyben. Korábban részt vett a párt Jeruzsálemet Izrael fővárosának ítélő hivatalos nyilatkozatának megalkotásában, illetve szót emelt az LMBT-terápia betiltása ellen. 

O’Toole kiemelte, hogy Kanada korábbi konzervatív miniszterelnöke, Stephen Harper alatt az ország elkötelezett támogatója volt a zsidó államnak, és "megbízható" barátja Izraelnek, a jelenlegi miniszterelnök, Justin Trudeau vezetése alatt azonban „meggyengült” ez a viszony. A képviselő leszögezte, megválasztása esetén ezen negatív folyamatok visszafordításán dolgozna majd.

“Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és a modernkori jelenlét csak bebetonozza ezt a tényt A Kneszet, a Legfelsőbb Bíróság és a Külügyminisztérium mind Nyugat-Jeruzsálemben vannak”

 

- tette hozzá a képviselő, leszögezve, megválasztása esetén fokozni fogja az Izraellel való együttműködést, és támogatni az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldását. 

“Támogatjuk a kétállami megoldást, de ez nem akadályozza azt, hogy többet vigyünk véghez barátunkkal és szövetségesünkkel, Izraellel”

 

-  világított rá O’Toole. 

A képviselő részt vett a kanadai Konzervatív Párt Jeruzsálamot Izrael fővárosaként elismerő hivatalos pozíciójának megfogalmazásában is."Árnyék külügyminiszterként indítottam útjára a kezdeményezést, és nagyon büszke voltam a pártomra, amikor nagy többséggel elfogadta álláspontomat a halifaxi pártgyűlésen.”

O’Toole azzal vádolja Trudeau-t, hogy megváltoztatta álláspontját, és „semleges országnak” tekinti Kanadát a nemzetközi közösségen belül. Kijelentette azonban, hogy megvédi, és támogatni fogja az ország szövetségeseit, amennyiben őt választják meg Kanada következő miniszterelnökének.

(CBN)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!