hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael zsidó nemzetállam Jeruzsálem fővárossal
Történelmi döntés

2018. 07. 26.
Zsidó nemzetállamnak nyilvánította magát Izrael. A múlt héten elfogadott törvény azt is kimondja, hogy a nemzetállam fővárosa az egységes és oszthatatlan Jeruzsálem. Benjamin Netanjahu „a cionizmus és Izrael állama történelmének meghatározó pillanataként” értékelte a lépést, amelyre már évek óta készültek. Az arab világban azonban óriási felháborodást váltott ki a jogszabály. Az izraeli parlament arab képviselői az Európai Unióhoz fordultak.

Benjamin Netanjahu már évek óta próbálta az egész világot meggyőzni arról, hogy zsidó államként fogadják el Izraelt. 2009-ben a miniszterelnök a Bar Ilan Egyetemen mondott beszédében tért ki arra, hogy a kétállami megoldást akkor tudja elfogadni, ha két előfeltétel teljesül. Az egyik, hogy a leendő palesztin állam demilitarizált lesz, a másik pedig, hogy a palesztinok Izraelt zsidó nemzetállamként ismerik el.

Az akkori amerikai elnöknél, Barack Obamánál azonban nem járt sikerrel. Sőt, egyes hírek szerint a Fehér Ház nagyon aktívan tevékenykedett azért, nehogy a nemzetállamtörvényt elfogadják Izraelben. Donald Trump elnöksége óta viszont más szelek fújnak, így Netanjahu elérkezettnek látta az időt arra, hogy a tervezetet keresztülvigyék az izraeli parlamenten, a Kneszeten. Mások szerint az időzítésben az is szerepet játszott, hogy egyre valószínűbb, hogy választások lesznek az országban. A parlament feloszlatására és a voksolás kiírására azt követően kerülhet sor, hogy október 14-én véget ér a Kneszet nyári szabadsága. Egyesek úgy vélik, az izraeli kormányfőnek ezért kézzelfogható eredményekre volt szüksége a törvényhozásban, hogy a jobboldal támogatását bebiztosítsa magának. Ezt a véleményt ugyanakkor cáfolja, hogy a közvélemény-kutatások alapján Netanjahu megítélése az elmúlt időszakban pozitívan alakult, vagyis nem volt égető szüksége a jogszabályra, amit ráadásul nemzetközi szinten is többnyire kritikusan fogadtak.

Maga a törvény

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!