Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét Honduras 
Ha a vírus engedi, még idén megnyílhat a képviselet
Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét Honduras 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Juan Orlando Hernandez hondurasi államfő(Fotó: Kobi Gideon/GPO)

2020. 09. 21.
Az izraeli miniszterelnöki iroda bejelentette, hogy a dél-amerikai ország, Honduras még év vége előtt átköltöztetheti nagykövetségét a zsidó állam fővárosába, míg Izrael is megnyitja sajátját a második legnagyobb palesztin diaszpórának otthont adó dél-amerikai ország fővárosában, Tegucigalpában.

Mindkét képviselet még 2020 vége előtt megnyitja kapuit, áll a nyilatkozatban. 

A bejelentés röviddel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Juan Orlando Hernández hondurasi államfő vasárnapi egyeztetése után történt.

“A két ország fővárosában lobogó zászlóikkal Izrael és Honduras kinyilvánítják szándékukat, hogy végigvigyék tervüket a jelen év végéig, azaz kölcsönösen megnyissák nagykövetségeiket Jeruzsálem és Tegucigalpa nemzeti fővárosakban”

- szól a nyilatkozat szövege. 

A kijelentés úgy tűnik némileg határozottabb volt az izraeli oldalról. Míg az izraeli miniszterelnöki iroda szerint közöt nyilatkozatról van szó, Honduras elnöke a Twitteren úgy reagált a dologra, hogy reméli meg tudják tenni e történelmi lépést az év vége előtt, ha a járvány engedi. 
Izrael már a múlt hónapban képviseleti irodát nyitott a hondurasi fővárosban.

Honduras döntése már csak azért is érdekes, mert itt él Latin-Amerika legtöbb palesztin lakosa Chile után. 

Egyelőre egyedül az Egyesült Államok és Guatemala működtet nagykövetséget Jeruzsálemben, illetve több másik ország, köztük hazánk is kisebb diplomáciai szintű kereskedelmi, illetve kulturális irodákat, missziókat tart fenn az izraeli fővárosban (Honduras, Kolumbia, Brazília, Ausztrália és Magyarország).

Honduras tavaly augusztusban ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és egy hónappal később nyitott kereskedelmi irodát a városban. Januárban az ország az Izraellel rendkívül ellenséges Hezbollahot terrorista szervezetnek nyilvánította. 

Jeruzsálem státusza még mindig nem egységesen elfogadott a nemzetek között, hiszen sokat jogosnak tartják a palesztinok igényét is a várossal kapcsolatban, ezért nem hajlandóak izraeli nagykövetségeket odaköltöztetni, mert azzal azonnal állást foglalnának az egyik oldal mellett.

(Times of Israel/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!