„Izrael liberális demokrácia, és az is marad” – szögezte le Netanjahu Berlinben
Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy pártja kiáll az LMBTQ-közösség mellett
„Izrael liberális demokrácia, és az is marad” – szögezte le Netanjahu Berlinben

Youtube/ZDFheute Nachrichten

2023. 03. 17.
Izrael liberális demokrácia, és az is marad - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Benjámin Netanjahu a vendéglátójával tartott tájékoztatóján kifejtette, hogy kormányzásának eddigi csaknem 16 évét és munkásságának elkövetkező szakaszait is az Izrael további "liberalizálásáért" folytatott törekvés jellemzi.

Ezt mutatja például, hogy pártja, a Likud az LMBTQ-közösségért is kiáll, és ehhez a közösséghez tartozó képviselői is vannak - mondta.

A kormány igazságügyi reformjának bírálatát tévesnek nevezve hangsúlyozta, hogy az izraeli igazságszolgáltatás független, bár "egyesek szerint túl nagy hatalma van", ami nincs rendjén, mert a függetlenség nem jelenthet "túlhatalmat", a kormány így csupán a hatalmi ágak egyensúlyának biztosításáért dolgozik.

Olaf Scholz kiemelte, hogy kormánya aggodalommal szemléli az igazságügyi reformot, és reméli, hogy Jichák Hercog államfő kompromisszumos javaslatának ügyében "még nem mondták ki az utolsó szót".

Benjámin Netanjahu szavaira utalva kifejtette: a liberális demokrácia melletti kiállással kapcsolatban fontos ki is mondani, szavakba önteni az elkötelezettséget. Ezt "most hallhattuk, ami fontos", hiszen egyesek nem találják megfelelőnek a liberális demokráciát, pedig "a demokrácia nemcsak a többség uralma, hanem azok biztonsága is, akik különböző, néha akár politikai okokból talán örökre kisebbségben maradnak" - mondta a német kancellár.

Hangsúlyozta, hogy a holokauszttal terhelt történelmi múlt miatt Németország "értékes ajándéknak" tekinti, hogy Izrael a barátjának tartja.

Kifejtette, hogy a szövetségi kormány szoros figyelemmel követi a belpolitikai fejleményeket, és reméli, hogy sikerül valamennyi párt egyetértésén nyugvó megoldást találni az igazságügyi reform ügyében. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a társadalom nagy többségét egyesítő, széles konszenzus alakuljon ki, de a német kormányfőnek nem feladata beavatkozni az izraeli belpolitika konkrét kérdéseibe.

"Megfigyelhetünk, kérdéseket tehetünk fel, kifejezhetjük aggodalmunkat, egyébiránt pedig reménykedhetünk, hogy sikerül létrehozni valamit, ami egyben tartja a társadalmat"

- fogalmazott Olaf Scholz.

Hozzátette, hogy Izrael Németország közös értékeket képviselő fontos partnere, és amikor megkérdőjelezik Németország Izraelnek nyújtott "fáradhatatlan támogatását", mindig ki is emelik, hogy a két ország nemcsak történelmi okokból partner, hanem azért is, mert mindkettő "demokrácia és jogállam, ahol a kisebbségnek nem kell tartania a többségtől".

A tájékoztatón a többi között arra is kitértek, hogy tovább erősítik a védelmi együttműködést, amelynek részeként Németország az Arrow-3 nevű izraeli légvédelmi rendszerrel kívánja erősíti önvédelmi képességét, és továbbra is szállít fegyvereket Izraelnek. Németország és Izrael abban is egyetért, hogy Irán nem tehet szert atomfegyverre - tette világossá a két kormányfő. Ugyanakkor míg Benjámin Netanjahu azt emelte ki, hogy hazája minden szükséges lépést megtesz ennek megakadályozásáért, Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy az elsőbbség a diplomáciai eszközöké.

Mindeközben pedig Izraelben tovább folytatódtak az összecsapások a biztonsági erők és a palesztinok között.

Újabb összecsapások Izraelben

Megöltek négy palesztint összecsapásokban az izraeli biztonsági erők Ciszjordánia északi részén, Dzseninben csütörtök délután, írta a ynet.

Az izraeli különleges katonai egységek lelőtték az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik harcosát és testőrét Dzseninben. Ezután után zavargás tört ki, melyben újabb két palesztint, köztük egy 16 évest lőttek le. A rámalláhi egészségügyi minisztérium közlése szerint további négy ember megsérült az összetűzésben.

Az izraeli egységek a körözés alatt álló Nidal Hazem kézre kerítésére érkeztek, aki a közelmúltban izraeli katonákra lőtt a városban. Halálos lövés érte a rajtaütés során mind őt, mind testőrét, aki a lövöldözések mellett részt vett robbanóanyagok készítésében is. Szintén életét vesztette egy 16 éves és egy 37 éves palesztin, haláluk körülményeit a hadsereg kivizsgálja.

A Gázai övezetet kormányzó iszlamista Hamász szervezet megtorlással fenyegetett a történtek után.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!