Izrael közel ötezer zsidó otthon építését hagyta jóvá Júdeában
Az Arab Liga, a palesztin vezetés, és baloldali civil szervezetek tiltakoznak a lépés ellen
Izrael közel ötezer zsidó otthon építését hagyta jóvá Júdeában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 15.
Szerdán 2166 új zsidó lakás felépítését hagyta jóvá az izraeli kormányzat, majd csütörtökön újabb 2688 otthont a júdeai-szamáriai területeken (Ciszjordánia). Összesen 4948 házat építhetnek így fel a telepesek a területen, melyet a palesztinok és a nemzetközi közösség elvitat tőlük.

Izrael az Egyesült Arab Emirátusokkal kötött békemegállapodás részeként belegyezett, hogy felfüggeszti Júdea és Szamária területeire vonatkozó szuverenitási terveit, és nem jelölt meg másik dátumot annak végrehajtására.

A szerdai napig éppen ezért a zsidó telepesek attól tartottak, hogy az építkezési terveket is befagyasztják, azonban hamar megkönnyebbültek, amikor ennek ellenére az elmúlt két napban mintegy ötezer lakóegység felépítését engedélyezte számukra az állam.

Gus Ecion regionális tanácsának feje: Slomo Ne’eman kijelentette “A közösségfejlesztés Júdeában és Szamáriában továbbra is kulcsfontosságú kérdés Izrael és az egész nemzet számában a mostani időszakban, és hálásak vagyunk, hogy ennek úttörői lehetünk itt Gus Ecionban.

Baloldali civil szervezetek szerint ezek a döntések "de facto annektálást" jelentenek, kifejezetten Jeruzsálem vonzáskörzetére nézően a Trump-tervben meghatározott vonalak mentén.

Az Arab Liga, melyet az Ábrahám-egyezmények kapcsán megvádoltak azzal, hogy nem veszi elég komolyan a palesztin ügyet, elítélte az izraeli hatóságok lépését, mondván az építkezések "ellentmondanak a jelenlegi kormány azon állításainak hogy békére és stabilitásra törekszik a régióban". 

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!