hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump kiállt az ősi bibliai föld mellett
Amerika nem tekinti megszállóknak a telepeseket

2019. 11. 21.
Ahogy a Trump-érában már megszoktuk, a júdea-szamariai településekkel kapcsolatos amerikai bejelentés is váratlanul érkezett. A Heteknek nyilatkozó jogi szakértő szerint a kormányalakítástól is függ, milyen következménye lesz a döntésnek.

Lapzártánkkor lejárt Benny Gantz mandátuma is, aki az októberi megismételt választás után másodikként próbált működőképes kormánykoalíciót összehozni Izraelben. Úgy tűnik, eredménytelenül, mert Avigdor Liber­man – aki nagykoalíciót szeretett volna Gantz és Netanjahu között – bejelentette, hogy egyik kormányfő­­jelöltet sem támogatja, mert nem fogadták el Rivlin állam­elnök kompromisszumos javaslatát. Bár az izraeli alaptörvény értelmében elvileg még a következő 21 napban bármely kneszet-képviselő megpróbálhat összegyűjteni 61 aláírást a kormányalakításhoz, ennek nem sok realitása látszik. Ha eredménytelenül telik el ez a 21 nap is, akkor a kneszet automatikusan feloszlik, és új választásokra kerül sor, egy éven belül harmadszor, várhatóan jövő év márciusában.

A bizonytalan politikai helyzetben nagy meglepetést okozott, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette: az Egyesült Államok többé nem tekinti a nemzetközi törvényekkel ellentétesnek a Júdea és Szamaria (a nyugati szóhasználatban: Ciszjordánia vagy Nyugati part) területén 1967 után létesített izraeli zsidó településeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!