Itt az ünnepi hosszú hétvége - mutatjuk a programokat
Lesz gasztrovásár, ingyenes kiállítások, és békemenet is
Itt az ünnepi hosszú hétvége - mutatjuk a programokat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 12.
Már ma megkezdődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok. A Múzeumkertben családi ünnepi hétvégét tartanak, emellett országszerte is lesznek különböző rendezvények.

Hétfőn átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, március 15-én, kedden pedig Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth téren mond ünnepi beszédet.

Lesz továbbá Békemenet, ellenzéki pártok pedig nagygyűléseket tartanak a fővárosban.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete.

Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

A hosszú hétvégére való tekintettel idén már március 12-én, szombaton elkezdődnek az ünnepi programok: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében koncertek és gasztrovásár várja az érdeklődőket.

Ugyancsak szombattól a budai Várban ingyenes sétákat tartanak, melyeken bejárják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc várbéli helyszíneit.

Március 14-én, hétfőn az Országházban átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Március 15-én, kedden - a hagyományoknak megfelelően - Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a programok a Parlament előtt.

Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután 3 órakor a díszünnepség, amin Orbán Viktor miniszterelnök fog beszédet mondani.

Az ünnepséghez - a szervezők kérésére - csatlakozik a Békemenet is.

Mindemellett kedden a Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat.

Március 15-én ingyenesen nézhetjük meg a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, illetve az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban. 

Kedden ingyenesen lehet megtekinteni a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a március 15-ei rendezvények és gyűlések miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a hosszú hétvégén Budapest több kerületében.

Az ünnep napján, kedden lezárják az Andrássy út és a Váci út egy szakaszát, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Károly körutat, valamint időszakosan a Margit hidat és a Szent István körutat; a korlátozások módosítják a közösségi közlekedést is.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!