Az ünnepi programoktól az időjárásig: minden, amit március 15-ére érdemes tudni
A forgalomkorlátozásra is érdemes lesz figyelni
Az ünnepi programoktól az időjárásig: minden, amit március 15-ére érdemes tudni

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 14.
Összeszedtük, milyen programokra és milyen időjárására, illetve forgalmi változásokra számíthatunk a holnapi nap folyamán, a március 15-i nemzeti ünnepen.

Mint arról a kormány hivatalos honlapján részletesen is tájékoztatott, a következő programokkal készülnek:

 • 09.00 - Magyarország Lobogójának ünnepélyes felvonása
 • 9.20 - Ünnepi Huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz
 • 10.30 - Díszünnepség a Múzeumkertben
 • 10.00-18.00 - Nyitott Parlament

Kapcsolódó programok:

 1. Várkapitányság programjai a Budavári Palotanegyedben
 2. Magyarország 365 fotópályázat
 3. Szabadság, szerelem (zenés irodalmi előadás Petőfiről)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök Petőfi Sándor szülőházánál mond ünnepi beszédet Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója alkalmából. A miniszterelnöki megemlékezés menete Kiskőrösön a következőképpen fog zajlani:

 • 14:15 - Domonyi László polgármester köszöntője
 • 14:20 - Művészeti előadás
 • 15:00 - Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a Petőfi Szülőház előtt

Forradalmi széljárás

Ami az időjárást illeti, a nemzeti ünnepen egy hidegfront miatt nagy területen erős, helyenként viharos széllökésekre, csapadékra és erőteljes lehűlésre kell készülni - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden. Mint közölték, országszerte megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél; elsősorban a Dunántúlon, később északkeleten is van esély 75-80 kilométer/órát meghaladó széllökésekre, főleg a magasabban fekvő részeken.

Hozzátették: a fronthoz kapcsolódóan megnövekszik a csapadékhajlam is. A csapadék folyamatosan kelet felé tolódik a szerdai nap folyamán. A hideg levegő beáramlásával elsősorban a hegyvidéki tájakon, később már síkvidéken is halmazállapotot válthat a csapadék, így havas esőre, hóra is számítani lehet.

Közölték azt is, a front mögött beáramló hideg légtömeg hatására erőteljes lehűlés várható, általában 10, 15 fokkal eshet vissza a hőmérséklet a kedd délutánhoz viszonyítva.

Közlekedés a fővárosban

A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt szerdán közúti korlátozásokra, és emiatt közösségi közlekedési változásokra kell készülni Budapest belvárosában, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Azt írták, hogy

 • szerda délelőtt a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút útvonalon,
 • valamint egész nap az Andrássy út Nagykörúton belüli szakaszán lezárások lesznek, ezért a BKK azt javasolja a gépjárművel közlekedőknek, hogy kerüljék el a belvárost.

A 3-as metró március 15-én egész nap Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, valamint Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között jár, a belvárosi szakaszon metrópótló busszal lehet utazni.

Kifejtették, a BKK járatai március 15-én a vasárnap és ünnepnapokon érvényes menetrendjük szerint indulnak, azonban az ünnepi programokhoz kapcsolódóan nagyobb térségi lezárások lesznek, amelyek jelentősen érintik a közösségi közlekedést is.

További információkért érdemes felkeresni a bkk.hu/nemzetiunnep oldalt, ahol folyamatosan tájékoztatást adnak a közösségi közlekedési változásokról.

(kormány / MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!