"Irtózatos fehérellenes rasszizmus": lemondásra szólították fel Chicago polgármesterét, miután nem hajlandó fehér újságíróknak interjút adni
"Irtózatos fehérellenes rasszizmus": lemondásra szólították fel Chicago polgármesterét, miután nem hajlandó fehér újságíróknak interjút adni

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 25.
Lemondatná Chicago demokrata párti polgármesterét, Lori Lightfootot az egyik korábbi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Tulsi Gabbard, a Testvéri Rendőrség (FOP) nevű chicagói rendőrszervezet bizalmatlansági szavazást tartott a városvezető ellen, és élesen bírálja őt a Fekete Újságírók Országos Szövetsége is.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Rendőrellenes polgármesteri lépések

A Chicago Tribune című amerikai napilap tudósítása szerint a rendőrszervezet, David Brown rendőrfőkapitány és első helyettese Eric Carter, valamint 200 aktív és nyugdíjas rendőr egybehangzóan a polgármester ellen voksolt a bizalmatlansági szavazáson. Az elégedetlen rendőrök elsősorban a rossz munkakörülményeket bírálták, és sajtóinformációk szerint

"kiégtek, mert többször törölték a szabadnapjaikat és a 8 és fél óra helyett 12 órás műszakokat kell teljesíteniük".

Ezen kívül Lightfoot elutasításának indokai között szerepel, hogy - a koronavírus-járványra hivatkozva - már második éve törölte a város az elesett rendőrök tiszteletére hagyományosan megrendezett Szent Júdás emlékmenetet.

"Ez a döntés arculcsapásként érintette a rendőröket és az áldozatok családjait, akik megérdemlik, hogy évente lerójuk a tiszteletünket. Erre nincs mentség"

- fogalmazott John Catanzara, a FOP elnöke.

"Őszintén szólva a bizalmatlansági szavazás ettől a fickótól számomra egy kitüntetés" - reagált a polgármester Catanzarára utalva. Lightfoot szerint négy éve lejárt a város és az FOP szerződése, és mint fogalmazott: "nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni és megegyezni".

Mostantól csak színesbőrű újságíróknak hajlandó interjút adni

Tulsi Gabbard, hawaii politikus, a demokraták volt elnökjelölt-aspiránsa a rasszistának ítélt kijelentése miatt szólította fel Lightfoot polgármestert a lemondásra, a Fekete Újságírók Országos Szövetsége pedig ugyanezért adott ki elítélő nyilatkozatot. A város afroamerikai polgármestere ugyanis nagy felháborodást keltett szerdán, amikor bejelentette, hogy mostantól csak színesbőrű újságíróknak hajlandó interjút adni, mert a város sajtóorgánumaiban "elsöprő többségben vannak a fehérbőrűek és a férfiak".

Tulsi Gabbard (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)
Tulsi Gabbard (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

Lightfoot szerint a chicagói városháza sajtótestülete is "elsöprően fehér egy olyan városban, ahol a lakosok több mint fele fekete, latin, ázsiai-amerikai, vagy amerikai őslakos". A demokrata párti politikus kijelentette: "pontosan ezért áll szándékomban előtérbe helyezni a színesbőrű újságírók megkereséseit a polgármesterré avatásom kétéves évfordulója alkalmából".

A polgármester megnyilatkozása a demokraták körében is nagy port kavart.

Tulsi Gabbard még pénteken lemondásra szólította fel Lightfootot, aki szerinte "fehérellenes, rasszista" kijelentéseket tett.

Gabbard, a Twitterre feltöltött bejegyzésében Joe Biden amerikai elnököt és más vezetőket is felszólított, hogy csatlakozzanak hozzá. "Lightfoot polgármester kirívó, fehérellenes rasszizmusa irtózatos. Felszólítom Biden elnököt, Kamala Harris-t (amerikai alelnököt) és más vezetőket, hogy csatlakozzanak hozzám és szólítsák fel lemondásra Lightfoot polgármestert" - fogalmazott Gabbard.

A Fekete Újságírók Országos Szövetsége (NABJ) közleményben bírálta a polgármestert. Mint írták: bár örömmel fogadták, hoyga  polgármester "érzékenységet tanúsított a sokszínűség hiánya miatt" a város ügyeiről tudósítók újságírók körében, de

a szervezet "nem támogatja egyetlen jószándékú újságíró kizárását sem" az interjúkészítésből.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!