Hoppá: Két magyar származású tagja is lesz a holland kormánynak
Hoppá: Két magyar származású tagja is lesz a holland kormánynak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 06. 14.
Lassan, de biztosan körvonalazódik Hollandia jobboldali koalíciós kormányának összetétele, amely összesen 29 miniszterből fog állni. A minisztériumok közül kilencet a Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) kapott meg.

Wilders volt az, aki a novemberi választásokból győztesen került ki, de végül a kormányfői tisztséget nem tudta megszerezni (a politikus korábban közölte, hogy nincsen megfelelő koalíciós támogatás ahhoz, hogy ő legyen a következő holland kormányfő), viszont olyan kulcsterületeket kapott a pártja, mint a migrációügyi, az egészségügyi és a gazdasági tárca.

Pártja a magyar származású digitalizációs szakértőt, Szabó Zsolt cégvezetőt jelölte a digitalizációért felelős államtitkári pozícióra – szúrta ki a Telex. Mint írják, a 62 éves politikus a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, 2003 és 2006 között a párt képviselője is volt.

A férfi államtitkárként olyan fontos területekért fog felelni, mint például a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitika, a kormányzati rendszerek biztonsága, illetve a dezinformáció elleni kormányzati intézkedések, továbbá Hollandia karib-tengeri területeivel tartott kapcsolatok.

Szabó mellett egy másik tisztséget is magyar gyökerekkel rendelkező személy tölt majd be. A gazdasági tárca ugyanis Dirk Beljaarts irányítása alá kerül, aki anyai ágon magyar származású, korábban pedig Magyarország tiszteletbeli konzuljának neveztek ki.

A 46 éves férfi a holland vállalkozói- és iparkamara elnöke.

(Telex / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!