Homoszexuális férfi lábát mossa egy pap az egyik Super Bowl-reklámban
Homoszexuális férfi lábát mossa egy pap az egyik Super Bowl-reklámban

Youtube/He Gets Us

2024. 02. 12.
Vasárnap este egész Amerika tűkön ülve nézte a Super Bowl-t, az amerikaifutball-bajnokság döntőjét, aminek elmaradhatatlan részét képezik a külön erre az eseményre gyártott reklámok - ezek között a hirdetések között a mérkőzés első negyedében egy széles körben felháborodást kiváltó reklámot sugároztak.

Ebben a legkülönfélébb emberek láthatók, amint épp egymás lábát mossák más és más beállításokban: abortuszklinika előtt, egy alkoholfüggő konyhájában, a sivatagban, az iskolában, egy sikátorban. És minden egyes jelenetben különböző, sőt élesen elütő hátterű emberek szerepelnek lábmosás közben, miközben a „Never Tear Us Apart” zeneszám szól, ami az alapüzenetet hivatott erősíteni a reklámban.

A reklámanyag a „He Gets Us” LMBT-kampánya részeként készült el, amelyet a Servant Foundation, másnével a Signatry finanszíroz.

A klip üzenete Jézusról szól, akiről azt írják a klipben, hogy: Jézus nem gyűlöletre tanított, hanem lábat mosott. „Ő megért minket. Mindnyájunkat” – olvasható a videóban.

Éppen erre utal a lábmosás is a reklámban, hogy a felebaráti szeretet jegyében „egy kis lábmosással” segítsenek egymásnak az emberek. A reklám ezzel arra a bibliai történetre utal hibásan, illetve kiforgatott módon, amikor Jézus a keresztre feszítése előtti éjszakán megmosta tanítványai lábát.

A János evangéliuma 13. fejezetében Jézust azt mondja ennek kapcsán az utolsó vacsorán hogy:

„Azért, ha én az Úr és a Mester megmostam a ti lábaitokat, néktek is meg kell mosnotok egymás lábait. Mert példát adtam néktek, hogy amiképpen én cselekedtem veletek, ti is akképpen cselekedjetek. Bizony, bizony mondom néktek: A szolga nem nagyobb az ő Uránál; sem a követ nem nagyobb annál, aki azt küldte.”

Ebből kitűnik, hogy az Krisztust követő embereknek az egymás közötti testvéri kapcsolatáról szól Jézusnak ez a tanítása, amely a szolgálatról és a megalázkodásról szól. Nem pedig arról, amit az LMBT-reklámkampányban sugallni próbálnak: hogy szükség van egy össztársadalmi mentalitásra, amiben minden embernek szolgai módon támogatnia kell a másikat, még akkor is ha rossz az az út, amit a másik választott, és azzal nem ért egyet - a videóban ennek eklatáns példája a rendőr-bűnöző szereplőket, és a pap-homoszexuális szereplőket ábrázoló rész.

(Buzzfeed / indy100 / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!