Hogyan növelhetjük meg vákuumcsomagolással az élelmiszerek tartósságát? (x)
Hogyan növelhetjük meg vákuumcsomagolással az élelmiszerek tartósságát? (x)

www.sousvidehungary.hu

2023. 09. 15.
Bizonyára tapasztalta már, hogy a boltban megvásárolt, szeletelt szalámi néhány napon belül a hűtőszekrényben tárolva furcsa illatúvá vagy állagúvá változott, holott a szavatossága még nem járt le. Ezt a problémát könnyen ki lehet küszöbölni, ha vákuumcsomagolásban tartjuk az ételeinket.

Ez egy PR cikk

Az utóbbi időben népszerű csomagolási technika lett a vákuumcsomagolás, hiszen egyre többen ismerik fel az előnyeit. A Sous Vide Hungary vákuumcsomagoló gépeivel könnyen és egyszerűen tehetjük légmentessé az ételeink tárolását, így azok akár ötször annyi ideig is megőrzik a frissességüket. A LAVA márka modern csomagolástechnikai eszközeit akár otthon, akár nagyüzemi környezetben is alkalmazhatjuk, az élelmiszerek garantáltan zamatosak maradnak.

Miért ennyire hatásos a légmentes tárolás?

Az ételek tápértéke, állaga, íze a levegőben lévő oxigén által, az úgynevezett oxidáció hatására romlik. Ha légmentesen tároljuk őket, ezek a kémiai és mikrobiológiai reakciók nem tudnak lezajlani, így az élelmiszerek sokáig nem romlanak meg.

A vákuumcsomagolás egyúttal megvédi a termékeket a külső környezetből érkező mikroorganizmusoktól, apró bogaraktól, amelyek hozzájárulnak például a zöldségek, gyümölcsök erjedéséhez.

Nemcsak friss áru, hanem tartós élelmiszerek csomagolására is kiváló, így elkerülhetjük például, hogy a búzadarába molylepke kerüljön, hogy a zsír megbarnuljon stb. Még a fagyasztott ételek tárolására is jó hatással van, ugyanis vákuumcsomagolásban a húsok nem veszítik el az ízüket, a gyümölcsök megőrzik nedvességtartalmuk jelentős részét.

Biztonságos-e a vákuumfólia?

A vákuumtasakok és fóliák gyártása során szigorú, EU 2002/72/EC élelmiszerbiztonsági előírásoknak kell megfelelni. Csak olyan anyagból készülhetnek, amelyek mentesek mindenféle káros anyagtól. A tasakok belső fele teljesen higiénikus, ugyanakkor a terméknek a magas és az alacsony hőmérséklettel, a vízzel, a gőzzel szemben is ellenállónak kell lennie.

A vákuumfóliázó gépek használata

A vákuumfóliázó gépet nagyon egyszerűen tudjuk használni. Első lépésként a fólia egyik végét beletesszük a gépbe, és lezárjuk. Így egy zacskót készítettünk, amelybe be tudjuk helyezni az ételt. Ezután a zacskó nyitott végét illesztjük a gépbe, és a gép légmentesen lezárja. Ezáltal higiénikus csomagolást készítettünk az élelmiszernek, amit az éléskamrában vagy hűtést igénylő termék esetén a hűtőszekrényben tárolhatunk, illetve le is fagyaszthatunk.

Ez utóbbi esetben helyet is spórolhatunk, hiszen a vákuumfóliázott termék kisebb helyet foglal el, mivel a csomagolás nem növeli jelentősen a termék méretét. A vákuumfóliázó gépek nem igényelnek semmilyen speciális karbantartást, környezetbarát készülékek, amelyek használata és tárolása egyszerű.

Amennyiben szeretné megsokszorozni az élelmiszerek eltarthatóságát, sokáig megőrizni a gyümölcsök, zöldségek friss zamatát, érdemes a vákuumfóliázási eljárást alkalmazni.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!