Hogyan kell helyesen kitölteni a számla időbeli adatait? (x)
Hogyan kell helyesen kitölteni a számla időbeli adatait? (x)

www.billingo.hu

2023. 03. 17.
Milyen teljesítési dátum szerepeljen a számlán? Mi legyen a bizonylat kelte és fizetési határideje? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ez egy PR cikk

Ezek a kérdések elsőre talán egyértelműnek tűnnek, azonban mégis sok esetben megfigyelhető, hogy a vállalkozók helytelenül szerepeltetik ezeket az adatokat a számlákon. Pedig kiemelt figyelmet érdemel a számla teljesítés dátuma, valamint a bizonylat kelte és fizetési határideje, hiszen a vevők és az adóhatóság számára egyaránt fontosak.

Ha javítani kell a helytelen dátummal kiállított bizonylatot, sztornózni kell

A számla kelte az a nap, amikor kiállításra kerül a számla. Talán ez a legegyértelműbb a bizonylaton szereplő időbeli adatok közül. Amennyiben valamilyen ok folytán nem sikerült megfelelő időben kiállítani a számlát, nem szabad visszadátumozni, mivel erre nem ad lehetőséget a jogszabály. Továbbá arra sincs lehetőség, hogy a mai napon egy holnapi keltezésű bizonylat kerüljön kiállításra.

Azzal is fontos tisztában lenni, hogy sem az áfabevallás, sem pedig a könyvelés szempontjából nincs jelentősége a számla keltének, mivel mindkét esetben a számla teljesítésének időpontja a fontos. Amennyiben javítani kell a helytelen dátummal kiállított bizonylatot, sztornózni kell.

Mikor nem kell feltüntetni a teljesítés időpontját?

A teljesítés időpontja az a nap, amikor teljesítésre került az ügylet. Bizonyos esetekben a teljesítési időpontját a főszabálytól eltérően kell meghatározni. Szóval ezzel kapcsolatban érdemes szakemberhez fordulni, ha bonyolultabb ügyletről van szó. Amennyiben a teljesítéssel egyidejűleg kerül kibocsátásra a számla, a teljesítés időpontját nem kell feltüntetni.

Továbbá feltétlenül tudni kell a teljesítés időpontjával kapcsolatban, hogy minden esetben a teljesítéssel van összefüggésben a számla kiállítása, hiszen a bizonylatot az ügylet teljesítéséig kell kiállítani, illetve attól számítva észszerű határidőn belül. Ráadásul áfa szempontjából nagy jelentőséggel bír az ügylet teljesítési időpontja, mivel a teljesítés időpontjában keletkezik az áfafizetési kötelezettség.

Hozzájárul ahhoz, hogy a vevők időben fizessenek

A fizetési határidő nem kötelező eleme a számlának, vagyis az áfatörvény nem rendelkezik arról, hogy ezt az adatot szerepeltetni kell a bizonylaton. Azonban abból a szempontból fontos adatnak tekinthető, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a vevők időben fizessenek. A fizetési határidőt az alapján kell meghatározni, hogy mit tartalmaz a felek közötti megállapodás. Arra is van mód, hogy ez ügyfelenként eltérjen.

Amennyiben tévesen került feltüntetésre a fizetési határidő, és emiatt a vevő elutasítja a számla befogadását, sztornózni kell a bizonylatot, és újra ki kell állítani a helyes fizetési határidővel. Azonban ezt a helyzetet érdemes elkerülni, hiszen így a számla pénzügyi teljesítése akár hetekkel is csúszhat.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!