Hivatalosan is elismerheti Biden az örmény népirtást
Az amerikai elnök április 24-ei beszédébe több forrás szerint is belefűzi a "genocídium" kifejezést
Hivatalosan is elismerheti Biden az örmény népirtást

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 23.
Joe Biden amerikai elnök várhatóan az első világháború idején az Oszmán Birodalom által örmények ellen elkövetett mészárlást népirtásként ismeri el a napokban - közölték szerdán a források, mely valószínűleg feldühíti Törökországot, és tovább feszíti a két NATO-szövetséges közötti kapcsolatokat.

Biden elnök több forrás szerint is április 24-én az áldozatok emléknapján olyan nyilatkozatot készül tenni, melyben a "népirtás" szóval írja majd le az eseményeket. A lépés nagyrészt szimbolikus lenne, de azt jelentené, hogy a Fehér Ház szakít évtizedek óta gondosan megválogatott kifejezéseivel és tovább feszítheti Ankara és Washington viszonyát.

A források arra figyelmeztettek, hogy tekintettel a Törökországgal fennálló kétoldalú kapcsolatok fontosságára, az elnök úgy is dönthet, hogy az utolsó pillanatban nem használja a kifejezést.

Egy évvel ezelőtt, mikor még elnökjelölt volt, Biden megemlékezett arról a 1,5 millió örmény férfiról, nőről és gyermekről, akik az Oszmán Birodalom utolsó éveiben életüket vesztették, és kijelentette, hogy támogatni fogja azokat erőfeszítéseket, hogy a gyilkosságokat népirtásként ismerjék el.

"Ma emlékezünk az örmény népet érő szörnyűségekre a Metz Yeghernben - az örmény népirtásban. Ha megválasztanak, megígérem, hogy támogatni fogom az örmény népirtást elismerő határozatot, és az egyetemes emberi jogokat kiemelt fontosságúvá teszem"

- szögezte le a Twitteren. 

Törökország elismeri, hogy az Oszmán Birodalomban élő sok örményt megöltek az oszmán erőkkel folytatott összecsapások során az első világháború alatt, de vitatja a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat szisztematikusan szervezték volna, illetve, hogy népirtásról lett volna szó.

Az amerikai kongresszusban évtizedek óta késnek örmény népirtás elismerésére irányuló intézkedések, és az amerikai elnökök tartózkodtak attól, hogy a mészárlást genocídiumnak minősítsék, a törökországi kapcsolatokkal kapcsolatos aggodalmak miatt.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!