Hiába próbálja letagadni Irán, műholdképek bizonyítják, Izrael precíz légicsapást hajtott végre
Összeszedtük, mit lehet és mit érdemes tudni a péntek hajnali támadásról
Hiába próbálja letagadni Irán, műholdképek bizonyítják, Izrael precíz légicsapást hajtott végre

Forrás: X

2024. 04. 20.
Viszonylag kevés információ, és rendkívül ellentmondásos hírek jelentek meg pénteken napközben arról, hogy a hajnali órákban pontosan milyen válaszcsapást mért Izrael Iránra. Most megpróbáltuk összeszedni, amit fontos tudni erről. 

Miről van szó: az elmúlt pár napban rendkívül feszült helyzet alakult ki a Közel-Keleten Irán és Izrael között. Előbbi példátlan drón- és rakétatámadást indította a zsidó állam ellen, mire most megérkezett egy elsőre nagyon visszafogottnak látszó válasz. A világ vezetői szinte egyként kérik a feleket, hogy ne eszkalálják tovább a helyzetet.

Hogyan alakult ki ez a feszültség: A sajtóban megjelent előzmények egy április elsejei damaszkuszi légicsapásra mutatnak vissza, amikor vélhetően Izrael lebombázott egy épületet a helyi iráni konzulátus mellett. Az épület valójában a Forradalmi Gárda Kudsz alakulatának egyik központja volt, a csapásban több parancsnok is meghalt, akik korábban Izrael-ellenes támadásokat vezényeltek. Arra viszont állítólag senki sem számított, hogy Irán ilyen súlyú választ ad majd: 350 drónnal és rakétával támadta meg Izraelt. A többségét viszont a légvédelmi egységeknek sikerült hatástalanítaniuk. 

Mi történt péntek hajnalban?

- Irán azt mondja, hogy Izrael egy mikrodrónos támadást indított Iszfahán régióban, ám ezeket a légvédelmük leszedte, nem is igazán tekinthető támadásnak ez a lépés. Az iráni oldalakon elviccelik a helyzetet, nem is terveznek látszólag megtorlást.

- Izrael lényegében semmit sem mond, tudatosan nem vállalja a támadásért a felelősséget, hogy ezzel se helyezzen kényszert a teheráni vezetésre, hogy válaszoljanak a csapásra.

- Az Egyesült Államok sem adott magyarázatot a péntek történtekre, egyedül a G7-es találkozón résztvevő olasz külügyminiszter szólta el magát, hogy Izrael állítólag előre tájékoztatta az amerikaiakat

 

Mikrodrónok, vagy valami több? Egészen biztosan nagyobb horderejű támadás történt, mint amit Irán megpróbál beállítani. Névtelen amerikai tisztviselők, és katonai elemzők a következőképpen tudták rekonstruálni a légicsapásokat: 

- egy korlátozott támadás érte Iszfahán környékét, ebben a régióban több fontos katonai és nukleáris létesítmény található.

- A célpont lényegében ezeket a létesítményeket védő légvédelmi radarrendszer volt, amelyet izraeli vadászgépek lőhettek Iránon kívülről. A csapás a hírek szerint kiiktatta a radarállást - elemzők szerint Irán orosz gyártmányú légvédelme nem volt hatékony az izraeli támadással szemben.

- szakértők szerint az lehetett a cél, hogy Irán megtudja, hogy a nukleáris létesítményei sebezhetőek, Izrael világos üzenetet küldött ezzel, de egy nagyobb támadás előkészítése is cél lehetett

 

- a friss műholdképek arról árulkodnak, hogy a támadás az iszfaháni katonai repülőtér S-300-as légvédelmi rendszerének radarjait megsemmisítette. 

Miért nem lehet tisztán látni ebben az ügyben: Iránban nincsenek megbízható helyi hírforrások, nemzetközi tudósítók, viszont komoly cenzúra van. Iránnak nem érdeke felnagyítani ezt a támadást, ha nem akar eszkalációt és újabb megtorlást. 

Ezzel lecsendesedik a helyzet? Egyáltalán nem biztos, egyrészt nem lehetünk biztosak abban, hogy Irán nem akar megtorlást, ahogyan Izraelből is rebesgetik, hogy lehet folytatása az előző csapásnak. Vannak viszont olyan szakértők is, akik szerint a nagyhatalmak tartják féken a feleket, hogy ne robbanjon ki regionális háború. 

Meglátjuk mit hoz a hétvége és a következő napok. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!