"Hamarosan vége lesz a magyar rémálomnak is" - így reagáltak az ellenzéki pártok Biden győzelmének hírére
Szoros együttműködésre számítanak az EU, a magyar ellenzék és a Biden-kormány között
"Hamarosan vége lesz a magyar rémálomnak is" - így reagáltak az ellenzéki pártok Biden győzelmének hírére

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 07.
A magyar ellenzék kitörő örömmel fogadta az amerikai választási eredményeket és Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét, illetve előrevetítették, hogy hasonló fordulatot várnak majd a magyar politikában is a következő választásokon, hogy Magyarország ne legyen többé "keleti diktátorok ügynöki fészke". 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Fekete-Győr András, a Momentum vezetője azzal kezdte posztját, hogy "véget ért az amerikai rémálom és Donald Trump négy éves rombolása". Az ellenzéki politikus szerint súlyos négy éven vagyunk túl, állítása szerint ugyanis:

"Trump alatt az USA – Orbán Viktor legnagyobb örömére – szinte csendben nézte végig, ahogy Magyarország keleti diktátorok ügynökeinek fészke lett, orosz kémbankkal, kínai kémgyárral."

A Biden-kormánytól azt várja, hogy a következő években a Momentum szövetsgese lesz, hiszen ugyanazokért a célokért fognak küzdeni,  a NATO megerősítéséért, az orosz és kínai befolyás leépítéséért, a világ demokratikus intézményeinek megszilárdításáért, a globális felmelegedés megállításáért.

Szerinte a kampányfolyamat tanulsága, hogy "a Trump- és Orbán-féle hazug populizmus igenis legyőzhető szélsőségektől mentes politikával, a tények tiszteletbentartásával, az ellenoldal szavazóinak démonizálása nélkül."
 Feke-Győr ugyanilyen győzelmet jósol a baloldalnak másfél év múlva a választásokon.

Karácsony Gergely: megnyugtató, hogy Biden "nem parolázik diktátorokkal"

Budapest ellenzi polgármestere szerint Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak.

Facebook-posztjában kiemelte, Amerika olyan elnököt választott, aki "látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek. "

Hangsúlyozta azt is, hogy a Biden-kormány alatt szoros, értékalapú együttműködés alakul majd ki az USA és Európa között,

"ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált."

Leszögezte, hogy "Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát." Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit "a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak."

Gyurcsány Ferenc: "Na akkor ez rendben van"

a DK elnöke is gratulált, bár ő csak röviden, néhány sorban üdvözölte Biden győzelmét: "Pár perce hivatalos. Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke. Na akkor ez rendben van. Gratulálunk! Igazi remény, hogy egy kicsit jobb lesz a világ."

Jobbik: Biden győzelme "erőt adhat a szabadságukért küzdő magyaroknak"

A Jobbik Facebook-oldalán szintén gratulált a demokrata jelölt győzelméhez. Posztjukban kiemelték, veresget szenvedett a "populista hazugsággyártás, félrevezetés és a tényeket figyelmen kívül hagyó tömegmanipuláció".

Majd hozzá tették, mindennek intő jelnek kell lennie "Trump lelkes politikai elvbarátainak a világ más pontjain", illetve erőt adhat "a szabadságukért küzdő fehéroroszoknak, lengyeleknek és nem utolsó sorban nekünk, magyaroknak."

Szerintük Trump úgy használta a Republikánus Pártot, mint "egy kölcsönvett szmokingot, amelyet most pecsétesen és megtépázva fog visszaadni."

Leszögezték, a "belpolitikai egyensúlyozásban tapasztalt, higgadt és megfontolt centrista"Biden győzelme

"nagyon rossz hír a populistáknak és nagyon rossz hír Orbán Viktornak."

Kitértek arra is, hogy Joe Biden kampánya során "sajnálatos módon többször említette Magyarországot negatív példaként, mint azt az országot, ahol veszélyben van a demokrácia." Válaszul a magyar kormány "méltatlan módon támadta" Biden családját és "próbált beavatkozni" a választásokba.

A Jobbik ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy  a lehető legjobb kapcsolatot építsük ki az új elnökkel, az adminisztrációval és a leendő budapesti nagykövettel.

"Végre lehetőség nyílik arra, hogy az Egyesült Államokkal karöltve törjük meg a populista, illiberális despoták hatalmát."

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!