Megjöttek az eredmények: Joe Bident kiáltották ki az amerikai elnökválasztás győztesének
A demokrata elnökjelölt a beérkező eredmények szerint összegyűjtötte az elnökséghez szükséges elektorszámot
Megjöttek az eredmények: Joe Bident kiáltották ki az amerikai elnökválasztás győztesének

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 07.
Habár még mindig zajlik az utolsó szavazatok számolása, a CNN most már kijelentette, hogy Joe Bidennek sikerült összegyűjtenie a szükséges számú elektort, így ő nyerte az amerikai elnökválasztást. A következő napokban jogi perek sora és újraszámolás is jöhet egy sor államban.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Miután az egyik billegő államban, Pennsylvaniában is megfordította az állást Joe Biden demokrata elnökjelölt és 30 ezer szavazat fölé növelte előnyét Trumppal szemben, a CNN már neki ítélte oda az államot, ezzel pedig a demokrata jelölt már megszerezte a szükséges számú, összesen 273 elektort a győzelemhez, így valószínű,

hogy ő lesz az Egyesült Államok 46. elnöke.

A tényleges végeredményre viszont még várni kell, mivel több államban még mindig számolják a szavazatokat, és az egyszázalékon belüli eredmények többségénél szinte bizonyosan újraszámolják a szavazatokat. 

Joe Biden nyilatkozatban köszönte meg a választóknak, leszögezve milyen megtisztelő az amerikai szavazók belé és Kamala Harrisbe helyezett bizalma

“A kampány végével ideje, hogy a durva retorikát s a haragot magunk mögé vessük és egy nemzetként fogjunk össze"

Kamala Harris megválasztott alelnök kijelentette: "Ez a választás sokkal többről szól, mint Joe Bidenről és rólam. Amerika lelke a tét, és az azért való küzdelemre irányuló elkötelezettségünkről. SOk munka áll előttünk, kezdjünk is hozzá!"

A bejelentés után percekkel Trump elnök nyilatkozatot adott ki, melyben leszögezte, Biden "sietve és igaztalanul pózol győztesként" és hozátette:

"a versenynek még távolról sincs vége". 

Az elnök kampánystábja azt ígéri, hétfőn megindítják a bírósági eljárásokat, mert "az amerikai nép becsületes választást érdemel, ami azt jelenti, hogy a jogszerű szavazatokat mind meg kell számolni, a törvénytelenül leadott voksokat pedig nem".

A közlemény egyúttal azzal vádolja Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedik be a szavazatszámlálásra, valamint, hogy hamis, fabrikált, illetéktelenek által és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni.

"Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel"

- írja közleményében Donald Trump.

Donald Trump amerikai elnök többször is hangoztatta, hogy a választáson csalás történt, a napokkal később beérkezett szavazatokkal tudott csak fordítani demokrata kihívója, felülírva a választás napján kialakult eredményt, ami még a republikánus elnökjelöltnek kedvezett. 

A választási eredmények még folyamatosan érkeznek, több fejlemény is van azzal a jogi háborúval, amit Donald Trump indított a szavazás körüli szabálytalanságokkal kapcsolatban. A legfrissebb részleteket folyamatosan frissülő cikkünkben követheti nyomon.

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!