Halálfélelemről mesél videójában a demokrata képviselő, akiről kiderült, nem is volt a Capitoliumban az ostrom alatt
Alexandra Ocasio-Cortez nem találkozott tüntetőkkel, egy rendőr elől bújkált irodajában
Halálfélelemről mesél videójában a demokrata képviselő, akiről kiderült, nem is volt a Capitoliumban az ostrom alatt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 04.
Drámai, elcsukló hangon számolt be Alexandria Ocasio-Cortez New York-i demokrata kongresszusi képviselő a capitoliumi ostrom eseményeiről. A drámai bújkálásról és halálfélelemről szóló történet ott hibádzott, hogy a szélsőbaloldali kirohanásairól híres képviselő nem is tartózkodott az ostrom alatt az épületben. A most kirobbant botrány kapcsán többen lemondásra szólították fel a nyilvánvaló félrevezetés, hazugság miatt. 

Az elmúlt hetekben Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő volt az egyik leghangosabb képviselője annak a narratívának, ami a capitolium január eleji ostromát terrortámadásnak és egyenesen puccsnak minősítette. Képviselőtársaival együtt a párt balszéléhez tartozó politikus igyekezett még a szükségesnél jobban is túldramatizálni a történteket, felkelésre való belbujtással vádolva republikánus képviselőtársait. A több platformon is előadott menekülés, bújkálás és rettegés történetéről azonban a minap kiderült, hogy több mint alaptalan, hiszen Ocasio-Cortez nem is tartózkodott a megostromlott épületben a támadás idején. A képviselő konkrétan a szemközti épületben levő irodájába zárkózott be, az ajtaján "dörömbölő" "támadó" valójában egy segítőkész biztonsági őr volt. 

A történetben szereplő iroda a nagyobb capitoliumi komplexum egyik épületében, de nem magában a kupolás képviselőháznak és szenátusnak otthont adó Capitoliumban helyezkedik el, amit a választási eredményeket hitelesítő ülés félbeszakításával még január elején ostromoltak meg a rendőrökkel dulakodó tüntetők.

A képviselőnő irodája az úgynevezett Cannon épületben található, amely földalatti alagutakkal kapcsolódik a Capitoliumhoz, így szükség esetén egy rövid sétával is elérhető a kupolás főépülettől. Ez volt az egyik épület, ahol a személyzetet evakuálták, miután a rendőrség csőbombákat és Molotov-koktélokat talált a közelben.

A mosdóban bújt el, pedig csak egy rendőr kopogtatott

Az incidenst elmesélő videójában Ocasio-Cortez egyenesen úgy fogalmazott: "Nem tudtam, hogy sikerül-e megélnem a nap végét."

A demokrata képviselő egyébként azzal vádolta meg Ted Cruz texasi republikánus szenátort, hogy majdnem "meggyilkolta", mivel szerinte Cruz és társai a választásokkal kapcsolatos retorikája bújtotta fel a tüntetőket a támadásra.

"Elmondhatom, hogy volt egy nagyon húzós pillanat, amikor azt hittem meg fogok halni"

- meséli irodájában szerzett élményeit januári videójában Ocasio-Cortez. Holott az élete egyáltalán nem volt veszélyben, támadók nem is voltak az épületben, egy rendőr akart neki segíteni.

Az érzelemdús visszaemlékezésben szó esik arról is, hogyan rejtőzött el a mosdó ajtaja mögött, amikor meghallotta, hogy egy rendőrtiszt igyekszik "betörni" irodájába, hiszen, saját bevallása szerint, akkor még nem volt világos számára, hogy a törvény szolgájáról van szó. 

"Azt hittem meg fogok halni, soha nem voltam még ilyen csendes egész életemben."

A kongresszusi képviselőnő szerint a rendőr "hatalmas haraggal és ellenségességgel" nézett rá (!), és valahogy "nem állt össze a kép" (!!). Azt is sérelmezte, hogy a férfinek nem volt társa (!!!) és nem ordította azt, hogy "capitoliumi rendőrség, capitoliumi rendőrség" (!!!!).

Az épületet nem támadták meg

Arra Nancy Mace republikánus képviselő mutatottrá egyik tweetjében, hogy az ő saját irodája rendkívül közel fekszik a demokrata képviselőnő irodájához, és a folyosót egyáltalán nem rohamozták meg. A leleplezést követően számos republikánus politikus kérte számon Ocasio-Cortezen a manipulatív, elferdített és "hazug" történetet, a demokrata képviselő azonban kijelentette, méltatlannak és manipulatívnak érzi a vádakat, hiszen"nem csak a kupolát támadták meg".

Egy másik tweetben azt írta: "Az emberek megpróbáltak behatolni az irodaépületeinkbe - ezért kellett kiürítenünk őket. A támadók szándéka és a nyilvánosan elérhető kommunikáció megmutatja, hogyan próbálták meg egymással megosztani a különböző helyinformációkat, hogy rátaláljanak a képviselőkre és fizikailag is bátsák őket."

A Fox News szerint nem világos, hogy mire alapozva állítja ezt a képviselő, és milyen bizonyítékai vannak, irodája sem válaszolt az ezt firtató kérdéseikre. 

A beszámolóját kétségbe vonóknak a kongresszusi képviselő így üzent:

"Minden trauma-túlélőnek, aki aggódik, hogy hisznek-e neki, vagy nem eléggé volt rossz a helyzete, esetleg attól fél, hogy manipulatívnak bélyegzik majd az igazság megosztásáért. Megértem és szeretem önöket."

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!