Gerillaakció Bristolban: BLM-aktivista váltotta a rabszolga-kereskedő szobrát
Az illegális installáció 25 órával később a városi múzeumba költözött
Gerillaakció Bristolban: BLM-aktivista váltotta a rabszolga-kereskedő szobrát

Forrás: Youtube/Reuters

2020. 07. 17.
Néhány hete Bristol városában – mely a 18. században az egyik legfontosabb rabszolga-kereskedelmi kikötő volt Nagy-Britanniában - brit tüntetők egy csoportja ledöntötte és a folyóba dobta Edward Colston szobrát. 

Edward Colston gazdag kereskedőcsalád sarjaként tanulmányai befejezése után saját vállalkozásba kezdett, majd 1680-ban csatlakozott a Királyi Afrikai Társasághoz, melynek kizárólagos joga volt a nyugat-afrikai rabszolga-kereskedelemhez. A Társaság becslések szerint 1672 és 1689 között mintegy 100.000 kelet-afrikai rabszolgát adott el a Karib-térségben.


A bristoli születésű Colston 1689-ben eladta részvényeit és szülővárosában valamint Londonban jótékonysági tevékenységbe kezdett; anyagi támogatásban részesített többek között iskolákat és templomokat is. Filantróp tettei miatt Bristolban koncerttermet, iskolát és sugárutat is elneveztek róla, ám 

a rabszolga-kereskedelemhez fűződő viszonya miatt többen is úgy vélték, emlékművének nem lehet helye a város közterén. 

A napokban Bristol lakosai petíciót nyújtottak be az ellen, hogy rabszolga-kereskedő múltja miatt továbbra is Colston emlékműve díszítse a város közterét. 

A ledöntött emlékmű helyére rövidesen egy másikat állítottak fel; a brit kereskedő helyett a Black Lives Matter tüntetések egyik résztvevőjéről formázott szobor került a város központjába. 

„A szobrot egy gerillaakció keretén belül, engedély nélkül állították fel”

 

– mondta Marvin Rees Bristol polgármestere.

Az egész alakos, életnagyságú szobor egy Jen Reid nevű fekete tüntetőt ábrázol, aki a Colston-emlékmű ledöntésekor felállt az üresen maradt talapzatra. A jobb öklét magasba emelő, acélból és fekete gyantából készült nőalak Marc Quinn brit képzőművész alkotása, aki 3D-nyomtató segítségével készítette el a művet. 

Jen Reid szobrát szerda reggel, a hajnali órákban 10 emberből álló csoport állította fel a bristoli városvezetés tudta nélkül; a talpazat aljára pedig egy “Black Lives Still Matter” feliratú táblát helyeztek el. Nem sokkal ezután maga Jen Reid is megállt a szobor előtt, jobb öklét az ég felé emelve. „Hihetetlen érzés; nagyon izgatott és egyben büszke is vagyok. Még a könnyem is kicsordult, igazán érzelmes pillanat volt. De az volt a legjobb, mikor láttam, hogy fehér és fekete gyerekek együtt megállnak a szobor előtt, jobb öklüket a magasba emelve” – számolt be élményéről. 

Az eufória azonban nem tartott sokáig: a fekete tüntetőt ábrázoló szobor mindössze 25 órán át állt az emlékmű helyén, a tegnapi napon ugyanis a város vezetése elszállíttatta a szobrot a köztérről – új helyszíne a Bristol Múzeum lesz. 

Egyelőre még nem dőlt el a talpazat sorsa, de annyi bizonyos, hogy nem Edward Colston szobra kerül majd vissza a város közterére.

„Bristol lakosai döntik el, mi kerül majd véglegesen a ledöntött emlékmű helyére.”

 

– kommentálta az eseményeket a város vezetője. 

Edward Colston szobra is végül a Bristol Múzeumba kerül, ahol a tüntetők plakátjaival együtt tervezik kiállítani. Az öt és fél méteres szobor 1895 óta állt a város közterén.

(Guardian)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!