Fordulat: az izraeliek többsége már szívesen imádkozna a Templom-hegyen
Fordulat: az izraeliek többsége már szívesen imádkozna a Templom-hegyen

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 31.
Gyökeresen megváltozott az utóbbi években az izraeli közvélemény álláspontja a jeruzsálemi Templom-hegyen történő zsidó imákkal kapcsolatban.

Egy friss felmérés szerint ma már többségben vannak azok, akik szerint a nemzeti szuverenitás alapvető feltétele a vallásszabadság biztosítása Izrael teljes területén.

MA ÉJFÉLIG minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A város felszabadítására és egyesítésére emlékező Jeruzsálem-nap alkalmából készült felmérés szerint az izraeliek fele támogatja a nyilvános zsidó imádkozást a Templom-hegyen, szemben a 40%-kal, akik ellenzik ezt. Az érdeklődés növekedését jelzi, hogy

az ünnepen a korlátozott nyitvatartás és a palesztin terrorfenyegetések ellenére rekordszámú izraeli látogató, 2600 fő zarándokolt el a szent helyre, ahol egykor a zsidó szentély állt.

A közvélemény álláspontja látványosan szemben áll a jelenlegi status quóval, amely szerint a muszlimok imádkozhatnak a Templom-hegyen, míg a nem-muszlimok (zsidó és keresztények egyaránt) csak – meghatározott időpontokban, és korlátozott útvonalon – látogathatják a helyszínt, de nem imádkozhatnak ott és nem tarthatnak maguknál Bibliát vagy más, imával kapcsolatos vallási tárgyat és öltözetet.

Ezt a tilalmat ma már csak az ultraortodox lakosság tartja kötelezőnek, sajátos módon pont vallási okok miatt. Arra hivatkoznak, hogy mivel nem tudjuk, hol állt pontosan a hajdani Szentély, ahová csak rituálisan megtisztult állapotban lehet belépni (erre pedig Templom híján nincs ma lehetőség), ezért a teljes terület tilalom alá esik. Az ultraortodoxok között is nagyobb arányban a nyugati, askenázi közösségek az elutasítóak, akik tagjainak csupán 3 százaléka támogatja az imádkozást, míg a keleti, szefárd zsidóság körében 28 százalék tartaná ezt fontosnak.

Az igazi változást a nemzeti-vallásos tábor megerősödése hozta, akik között már 72 százalék a támogatók aránya.

Számukra a hitgyakorlás szabadsága mellett a nemzeti szuverenitás is kulcsfontosságú, mert nem tartják elfogadhatónak azt, hogy az izraeli állampolgárokat diszkriminálják a Templom-hegyen, amelynek területe Izrael állam része.

De még a szekuláris izraeliek közel fele (42 százalék) egyetért a Templom-hegyen történő imádkozással, ami alig kevesebb, mint az ellenzők aránya (45 százalék).

Az ultraortodox hívőket képviselő pártok kivételével a támogatók aránya a várakozásoknak megfelelően jobboldalon a legmagasabb (65-75 százalék) és a szélsőbaloldali Merec pártnál a legkisebb (10,5 százalék).

A felmérést elemző cikkében a Times of Israel megjegyzi, hogy a közvélemény álláspontja meglehetősen rövid idő alatt változott meg jelentősen, hiszen 15-20 évvel ezelőtt a Templom-hegyi zsidó ima felvetése jobbára szélsőséges vagy utópisztikus elképzelésnek minősült, és nem volt része a politikai közbeszédnek.

Ez mára megváltozott, és a vallásszabadság, valamint a nemzeti szuverenitás szempontjait még a bal-középhez tartozó, szekuláris Jair Lapid külügyminiszter is elismeri, a status quo hangsúlyozása mellett.

„Nem tartom megnyugtatónak azt a gondolatot, hogy a zsidó nem élveznek vallásszabadságot és zsidókat tiltanak ki erről a helyről” – mondta Lapid áprilisban egy nemzetközi sajtótájékoztatón.
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!