Fico szerint Ukrajnának le kéne mondania a területei egy részéről, hogy végre béke legyen
Fico szerint Ukrajnának le kéne mondania a területei egy részéről, hogy végre béke legyen

Forrás: Shutterstock/Jdrw25

2024. 01. 22.
Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának csak úgy lehet véget vetni, ha Kijev átadná a területei egy részét Moszkvának. Egyúttal ismét leszögezte, hogy ellenzi Ukrajna NATO-tagságát.

„Valamiféle kompromisszumnak kell születnie” - mondta Fico az RTVS szlovák közszolgálati televíziónak.

„Mit várnak, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, Donbászt és Luhanszkot? Ez irreális”

-    fogalmazott

A szlovák miniszterelnök még decemberben került hatalomra, miután a Smer párt élén azzal az ígérettel söpörte be a választási győzelmet a szeptemberi voksoláson, hogy leállítja a Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, megakadályozza Kijev esetleges NATO-tagságát, és azt is egyértelművé tette, hogy ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Fico az adásban megismételte, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét – aminek érdekességét fokozza, hogy szerdán a szlovák vezető Denys Shmyhal ukrán miniszterelnökkel találkozik. „Elmondom neki, hogy ellenzem Ukrajna NATO-tagságát, és meg fogom vétózni” - mondta Fico, a találkozóra utalva. „Ez csupán a harmadik világháború alapját jelentené, semmi mást.”

„Ukrajna nem független és szuverén ország, hanem az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll" – tette hozzá.

(Politico / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!