Fellebbez Päivi Räsänen ítélete ellen a finn főügyész
Nem elégedett az első fokon hozott felmentéssel
Fellebbez Päivi Räsänen ítélete ellen a finn főügyész

Fotó: Danielle Miettinen, CNE.news

2022. 04. 04.
Raija Toiviainen főügyész hétfő reggel megerősítette a CNE.news-nak, hogy fellebbezni fog Päivi Räsänen finn képviselő felmentése ellen a nemzetközi szinten Biblia-perként elhíresült ügyben. A keresztény volt belügyminisztert első fokon homoszexuálisok elleni gyűlöletszítással vádolták meg, majd felmentették.

Az ügyész közleményében kijelentette, hogy a Päivi Räsänen képviselő és Juhana Pohjola püspök ügyében hozott ítéletekkel „elégedetlen”. Szerinte a joggyakorlatban kivételes az értelmezésbeli különbség.

„Ez nem jelenti azt, hogy az ügyész rossz tájékoztatást adott a bíróknak. A vádakban nincs hiba"

- szögezte le.

A finn bíróság szerdán felmentette a volt finn belügyminisztert és Juhana Pohjola evangélikus püspököt a homoszexuálisok elleni gyűlöletszítás vádja alól. A bírói ítéletben megállapították, hogy

a keresztény képviselő kijelentései ugyan sértik a homoszexuálisokat, de még a törvényi kereteken belül.

Az ügyész először legalább 120 napos pénzbírságot követelt Räsänenre, és 60 napos pénzbírságot Pohjolára. Finnországban a napi bírság Finnországban az elítélt személy jövedelmén alapul.

Räsänen korábban azt mondta, reméli, hogy az ügyész nem fog fellebbezni, de hajlandó megvédeni ügyét „ha szükséges az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt is”.

Az ügy hátteréről, a felmentő ítéletről és Päivi Räsänen Heteknek adott nyilatkozatáról itt, itt és itt olvashat bővebben.

(CNE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!