Felfedezés: elképesztően sötét élőlényekkel van tele az óceán mélye - fotók
Némelyik hal a fény 99,6 százalékát elnyeli
Felfedezés: elképesztően sötét élőlényekkel van tele az óceán mélye - fotók

Ez a fal egy csendes-óceáni "feketesárkány", a tanulmány második legfeketébb hala. /Fotó: Karen Osborn, Smithsonian/

2020. 07. 22.
Minden eddiginél feketébb halakat azonosítottak a Duke Egyetem kutatói. A mélytengeri élőlények bőre a fény legalább 99,5 százalékát képes elnyelni. A rekordot egy apró ördöghal tartja, a fény mindössze 0,04 százalékát veri vissza. 

"Mintha egy fekete lyukba néznél"

- fogalmaz Alexaner Davis, a kutatást vezető szakember. A fotók alapján meglehetősen rémisztően kinéző (időnként rémálom-halaknak is nevezik őket nem véletlenül) halak a tudomány szerint ezzel a hihetetlen sötétséggel védekeznek az óceán mélyén biolumineszcenciával vadászó ragadozók ellen. 

Mélytengeri agyaras hal, csak a képszerkesztés miatt tűnik barnának, amúgy feketébb, mint a korom. /Fotó: Karen Osborn, Smithsonian/
Mélytengeri agyaras hal. Csak a képszerkesztés miatt tűnik barnának, amúgy feketébb, mint a korom. /Fotó: Karen Osborn, Smithsonian/

Magát a kutatást múlt hét csütörtökön publikálták a Current Biology tudományos folyóiratban. Ebben összesen 16 különféle mélytengeri halat vizsgáltak, amelyeket még megfotózni is kész kihívás volt elképesztő sötét színük miatt. 

Az ultrafekete kategóriába olyan élőlényeket sorolnak, amelyek kevesebb mint fél százalékát verik vissza a rájuk eső fénynek.

Néhány madárfaj, lepke és pók képes ilyesmire, ám a rekordot egy apró ördöghal tartja, ami képes akár a fény 99,96 százalékát elnyelni. Csak összehasonlításképpen, egy koromfekete papír a fény 10 százalékát veri vissza. 

Az ultrafekete halak esetében a fekete halakra amúgy jellemző apró, gyöngyformájú melanoszómái (amiben a melanin pigmentek elraktározódnak) jóval nagyobbak és sűrűbben helyezkednek el. 

Karen Osborn, zoológus professzor szerint e felfedezés nyomán jóval szívósabb ultrafekete anyagot lehet kifejleszteni, amit az élet más területén - mint hadászat, vagy optika - is fel lehet majd használni. 

(New York Times)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!