Fehérként spanyolt tanítani rasszizmus?
Egy amerikai nyelvtanárszering igen, és bocsánatot kért, hogy ezzel "fenntartotta a fehér felsőbbrendűséget"
Fehérként spanyolt tanítani rasszizmus?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 07.
Jessice Bridges amerikai nyelvtanár a napokban kijelentette, abbahagyja a spanyoltanítást, mert szerinte nem volt helyes, hogy fehérként tette ezt - írja a v4NA. A tanárnő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tanulóinak korábban spanyolul kellett tanulniuk tőle, egy fehér nőtől. "A rasszizmus a fehér emberektől származik, és velük is öröklődik tovább" - igyekezett megindokolni döntését.

MA ÉJFÉL A HATÁRIDŐ (!): Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A nyelvtanár bűnösnek érezte magát azért, mert fehér nőként spanyolt oktatva

akarata ellenére hatalmi struktúrát is tanított a gyerekeknek, amivel "fenntartotta fehér felsőbbrendűséget."

Azt is kijelentette, hogy ha visszamehetne az időben, arra bátorítaná a diákjait, hogy ne tanuljanak fehér nőtől spanyolul, és "álljanak a sarkukra. "

Le kell bontani az érzelmeinket, és el kell ismernünk a fehérségünket és az azzal járó fehér kiváltságainkat a megbánás jegyében"

- mondta Bridges.

Mielőtt ezen kijelentéseit tette, a spanyoltanár részt vett egy kétnapos virtuális konferencián, aminek a témái a nemi, faji, és közösségi konfliktusok voltak.

"A konferencián beszéltünk a fehér erkölcsről. Rendszeresen számon kérem magamat azért, hogy továbbra is küzdjek a fehér felsőbbrendűségemmel szemben.

A fehér felsőbbrendűséget először az emberben kell leépíteni, ami azt jelenti, hogy nem fogok spanyolul tanítani"

- tette hozzá a tanárnő.

Bridges, az Oklahoma Állami Egyetem Művészeti és Tudományi Főiskolájának doktorjelöltje disszertációját "a fehér nők bűnrészessége a fehér felsőbbrendűségben" témában írta. Ebben arról is értekezett, hogy mit kell megtenniük a fehér nőknek ahhoz, hogy kezeljék a felsőbbrendűségüket. Állítása szerint a járvány ösztönözte arra, hogy ezt a témát válassza.

(hetek/V4NA)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!