Exkluzív: Feltartóztatták a lengyel elnököt, nem juthatott vissza a rezidenciára
Hetek-interjú a volt lengyel külügyminiszter-helyettessel
Exkluzív: Feltartóztatták a lengyel elnököt, nem juthatott vissza a rezidenciára

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 01. 11.
Andrzej Duda elnököt fizikai erővel akadályozták meg abban, hogy visszatérjen a rezidenciájára, miközben a rendőrség lerohanta a létesítményt, és őrizetbe vette ott a volt belügyminisztert és helyettesét – mondta a Heteknek adott interjúban Jan Dziedziczak volt külügyminiszter-helyettes. 

A lengyel politikus szerint miközben Donlad Tuskot Brüsszelben és Washingtonban a „demokrácia helyreállítójaként” ünneplik, olyan lépéseket tesz, amilyeneket utoljára az 1981-es Jaruzelski-puccs idején láttunk.

Dziedziczak beszámolt arról, hogy január 9-én az új kormány elrendelte Mariusz Kaminski volt belügyminiszter és helyettese, Maciej Wasik letartóztatását, akik az elnöki palotába mentek, ahol Andrzej Duda vendégei voltak.

Amikor az elnök egy másik programra távozott, a rendőrség lerohanta a rezidenciát, félrelökték az elnöki hivatalt vezető hölgyet, és letartóztatták a minisztert és miniszterhelyettest. 

„Amikor Duda elnököt tájékoztatták őt az eseményekről, azonnal visszaindult, de még a kijárati kapu előtt egy városi busz elállta az utat az elnöki gépkocsisor előtt. Állítólag pont ott hibásodott meg, így Duda elnököt fizikai erővel akadályozták meg abban, hogy visszaérjen a palotába. 45 percen keresztül várakozott, majd miután elhurcolták az ellenzéki politikusokat, a busz hirtelen megjavult, és szabaddá vált az út. Ilyet csak a filmekben és a történelemkönyvek legsötétebb fejezeteiben láttam.”

Jan Dziedziczak, aki decemberig a Morawiecki-kormányban miniszterelnökségi államtitkár volt, lapunknak elmondta, hogy még csak egy hónap telt el a kormányváltás óta, de már több erőszakos, törvénysértő lépést tett az új vezetés. „Ez figyelmeztető jel Magyarország számára is, hogy ha a hatalom más kezekbe kerül, mire lehet számítani.” – tette hozzá a politikus.

További részletek a Hetek-pénteken megjelenő számában.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!