hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lengyelek sorsára juthat a magyar baloldal?
Varsói gyors

2015. 10. 29.
A magyar politikai világot felkavarta a hétvégi lengyel választás, ahol az eddig hatalmon levő, kedvező gazdasági eredményeket produkáló mérsékelt jobboldali párt jelentősen kikapott egy radikálisabb, de ugyancsak jobboldali párttól, míg a hagyományos, korábban kormányon is levő baloldal nem jutott be a parlamentbe. A pesti közéletet persze az egészből leginkább az foglalkoztatja, hogy a Fideszt hasonló módon veri-e meg a Jobbik 2018-ban, illetve hogy a magyar baloldal az elkövetkező években hasonló utat jár-e be, mint a lengyel kollégáik, azaz eltűnhet-e a süllyesztőben az MSZP és a többi kisebb baloldali párt.

Az eddig kormányzó, most alapos vereséget szenvedő mérsékelt, jobbközép Polgári Platform (PO) rossz szerepléséhez elemzők szerint több ok is hozzájárult. Egyrészt a párt évekig meghatározó vezetője, Donald Tusk 2014 decemberétől európai jelentőségű politikai tisztséget nyert el, ő lett az Európai Unió egyik csúcsszervének, az Európai Tanácsnak (ET) az elnöke. (Az ET az EU állam-, illetve kormányfőinek, valamint az Európai Bizottság elnökének közös szervezete – a szerk.) Utódja a jóval gyengébb politikusi képességekkel rendelkező, lényegesen szürkébb Ewa Kopacz lett.

A választást hatalmas előnnyel megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) párt tényleges vezetője, a lengyel közélet egyik legmegosztóbb szereplőjének tartott Jaroslaw Kaczyński viszont talált egy olyan jelöltet maga helyett, aki kevésbé volt vitatott személyiség, mint ő, de kellő határozottságot tudott mutatni. Beata Szydło a kampánya középpontjába azt emelte, hogy hiába jók a lengyel gazdaság úgynevezett makrogazdasági adatai (GDP-növekedés, alacsony államháztartási hiány, illetve alacsony adósság ráta), ha a hétköznapi emberek ezt a saját életszínvonaluk esetében – különösen vidéken – nem érzékelik. Szydło egyik sokat hangoztatott jelszava az volt, miszerint „Statisztikákkal nem lakunk jól!”. Megjegyzendő, Lengyelországban az elmúlt 7 évben majdnem 25 százalékkal bővült a GDP, miközben az átlagbérek is 20 százalékkal magasabbak ma már, mint a magyarországiak. Összehasonlításképpen: Magyarország talán ebben az évben jutott el oda, hogy a 2008-as GDP-teljesítményt tudja produkálni.

A PiS úgynevezett negatív kampánya részévé tette azt is, hogy az elmúlt években urambátyám viszonyok kezdtek kialakulni a lengyel gazdaságban, a kormánypárt elszakadt a néptől, és gyanús politikai leszámolások, lehallgatási botrányok zajlottak a kormányzó párt, a PO különféle befolyásos csoportjai között. Emellett Beata Szydło támadta a kormány szerinte puhány migránspolitikáját, aminek egyebek mellett az is oka volt, hogy az európai vezetővé vált Donald Tusk miatt ebben a kérdésben az eddigi kormánypárt „tojásokon járt”, azaz kénytelenek voltak nagyon óvatosan fogalmazni. Érdekesség, hogy Lengyelországban úgy vált a bevándorlás témája az egyik legfontosabb kampánytémává, hogy jelenleg közvetlenül a lengyel társadalmat nem érinti ez a kérdés, feléjük nem halad migránsútvonal. A PO pozitív kampányának legfontosabb eleme az volt, hogy – a kedvező gazdasági folyamatokra hivatkozva – gyerekenként, magyar fizetőeszközre átváltva 36 500 forintnyi családi pótlékot ígértek be, illetve ezekre a kiadásokra nem a keményen dolgozó kisembereket, hanem a multikat és a bankokat megadóztatva szereznek forrást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!