Európai futballháború: a profit a lényeg, nem a szurkoló
Podcast-beszélgetés a Szuperliga körüli botrányról
Európai futballháború: a profit a lényeg, nem a szurkoló

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 22.
Az Európai Szuperliga létrehozói futballtörténelmet írtak volna, amennyiben tervük nem hiúsul meg az UEFA és a FIFA kőkemény ellenállása, és a kezdetben lelkes résztvevők visszakozása miatt. A globális futball trendjei azonban abba az irányba mutatnak, hogy ha ez most nem is sikerült, a topklubok elitligája a jövőben várhatóan létre fog jönni – vagy így, vagy úgy. A témáról Szabados Gábor sportközgazdásszal és Haraszti Ádámmal, a SportTV kommentátorával beszélgettünk.

„Már korábban is komoly egyeztetések folytak a klubok és az UEFA között, hogyan alakítsák át a Bajnokok Ligáját, de valahol megrekedhettek a tárgyalások. A most kiélesedett konfliktusban az volt a kérdés, hogy ki ijed meg jobban a másiktól, és úgy tűnik, hogy a topcsapatok veszítettek”

– mondta az ügy kapcsán a Hetek podcastjében Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint nyugodtan lehet puccskísérletről beszélni. Azt ugyanakkor a „renitensek” nem gondolták át, hogy az UEFA-nak és a FIFA-nak mekkora adut jelent, hogy kitilthatják a klubokat nemzeti bajnokságokból, illetve az érintett játékosokat a nemzeti válogatottakból. Lehetséges persze, hogy egyszerűen blöffről volt szó, a topcsapatok – szorult anyagi helyzetük miatt – 19-re lapot húztak: ha nem is tudják elindítani a szuperkupát, legalább engedményeket tudnak kisajtolni az UEFA-ból a Bajnokok Ligájával kapcsolatos egyezetésekben. 

Haraszti Ádám, a SportTv kommentátora a Hetek podcastjében úgy fogalmazott, hogy az események kapcsán a szurkolók végre realizálták, „hogy olyan tulajdonosok irányítják a csapataikat, akiknek a szurkolók vágyai semmit sem jelentenek már, ennek a történetnek a lényege a profit maximalizálás volt a klubok részéről:

a szervezést ki akarták venni az UEFA kezéből, hogy a pénzt maguk között osszák szét”.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy szurkolói elégedetlenségeknek nem volt akkora szerepük a klubok visszalépésében, mint ahogy az esetleg a médián keresztül látszott. „A klasszikus szurkolótáborok jelentősége már nem olyan jelentős, hisz most már inkább vállalatokként üzemelnek ezek a csapatok mintsem klubként.

Sajnálattal kijelenthetjük, hogy a futball már nem egy játék, hanem egy tartalom, amit ki lehet posztolni akár közösségi oldalakra vagy streamre, lényeg, hogy jöjjön be az ellenérték”

– jelentette ki Haraszti Ádám.

A szakértők szerint nem kell megmenteni a labdarúgást, amely „köszöni szépen, jól van”. Szabados Gábor úgy véli, ha nem a pénzről szólna a foci, akkor ma nem beszélhetnénk Messiről vagy akár Ronaldoról: amit ma szeretünk a fociban, az nem létezhetne a modern futball elemei, illetve a pénz nélkül. Ugyanakkor – tette hozzá – a trend abba az irányba mutat, hogy előbb-utóbb létre fog jönni a szuperkupa, vagy egy ahhoz hasonló topbajnokság. Ez a lépés azonban most túl nagy lett volna az európai futball számára.

A Hetek aktuális lapszámában részletesen is írtunk a Szuperliga körüli botrányról és a futballvilág jövőjét illető kérdésekről. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!