Észak-Korea atommentesítésének támogatására tett ígéretet Nancy Pelosi 
A demokrata házelnök az ország határára látogat
Észak-Korea atommentesítésének támogatására tett ígéretet Nancy Pelosi 

Forrás: Youtube/Reuters

2022. 08. 04.
Szerdán érkezett a képviselőház elnöke Dél-Koreába egy rövid tajvani megálló után. Csütörtökön találkozott az amerikai nagykövetség tisztviselőivel, majd később a nemzetgyűlés elnökével és más törvényhozókkal tárgyalt Szöulban. 

Nancy Pelosi és dél-korai kollégája kijelentették, hogy támogatják az Észak-Korea elleni erős elrettentés fenntartását és az atomfegyver-mentesítésére irányuló erőfeszítéseket. 

Miután Pelosi Szöulban találkozott Kim Jin-pyóval, a dél-koreai nemzetgyűlés elnökével, közös nyilatkozatot adtak ki, melyben aggodalmukat fejezték ki az északi nukleáris és rakétafenyegetéssel kapcsolatban. 

„Mindkét fél aggodalmát fejezi ki az észak-koreai növekő fenyegetés súlyos helyzete miatt”

- áll a közleményben. 

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk a két kormány erőfeszítéseit a tényleges atommentesítés és béke megvalósítására nemzetközi együttműködésen és diplomáciai párbeszéden keresztül, amely az észak elleni erős és kiterjesztett elrettentésen alapul” -jelentették ki. 

Pelosi egy sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ő és Kim megvitatták a regionális biztonsági, valamint gazdasági és éghajlati kérdések terén való együttműködés további módjait. 

A nap folyamán az amerikai Képviselőház elnöke az tervezi, hogy ellátogat az erősen védett Korea-közi határ közelében lévő Közös Biztonsági Területre, ahol az Egyesült Államok vezette ENSZ Parancsnokság és Észak-Korea együtt járőrözik

-közölte egy dél-koreai tisztviselő. 

Ő lenne az Egyesült Államok legmagasabb rangú tisztviselője, aki a területre látogat Donald Trump, volt amerikai elnök után, aki 2019-ben találkozott Kim Dzsong Un észak-korai vezetővel. 

A dél-korai elnök, Jun Szuk Jol a hétre tervezett szabadsága miatt nem találkozott Pelosival, de telefonbeszélgetésük alatt szoros együttműködést ígért az Egyesült Államok Kongresszusával globális stratégiai szövetségük fejlesztése érdekében- mondta Kim Tae-hyo nemzetbiztonsági tanácsadó helyettes.

 Jun azt is elmondta, hogy Pelosi látogatása a határterületen

„az Észak-Korea elleni erős elrettentés jele lesz.”

Az elnöki hivatal külön sajtóközleményben közölte, hogy az elnök reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy találkozhat Pelosival amikor az Egyesült Államokba látogat majd, azért hogy megvitassák a két ország közötti szövetség megerősítésének módjait. 

A dél-koreai média azt feltételezte, hogy Jun kerüli a személyes találkozást Pelosival, hogy elkerülje a Kínával való ellentétet, miután tajvani látogatása felháborodást váltott ki Pekingben. 

(Reuters/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!