Elvárja az imámoktól a francia miniszter, hogy prédikációikban kiálljanak a melegházasság mellett
Marlene Schiappa szerint aki a Franciaországi Iszlám Elveinek Kartáját aláírja, ezt is aláírja
Elvárja az imámoktól a francia miniszter, hogy prédikációikban kiálljanak a melegházasság mellett

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 29.
Nagy felháborodást keltett Marlène Schiappa az állampolgársági ügyekért felelős francia miniszter napokban tett nyilatkozata, melyben elvárná a Franciaországi Iszlám Elveinek Kartáját aláíró imámoktól, hogy elfogadják a homoszexualitást, illetve az egyneműek házasságát, és ezt prédikációikban is említsék meg. 

Az LCI riporterének kartával kapcsolatos kérdésére az állampolgársági ügyekért felelős francia miniszter kijelentette:

„Ez a karta kötelező érvényű (...) Az a lényege, hogy meghatározzuk, hogyan is vegyük fel a harcot a homofóbia ellen.

Ez azt jelenti, hogy a prédikációkban figyelembe kell venni, hogy két férfinak joga van szeretni egymást, házasodni, és két nőnek is joga van szeretni egymást és házasodni, a Francia Köztársaság törvényei alapján? Igen, ezt mondja ki ez a karta”

- jelentette ki.

Schiappa kijelentései óriási tiltakozást keltettek a muszlim vezetők és hívek részéről is, akik erősen vitatják, hogy a karta szövege bármi ilyesmire kötelezné őket. 

"Érthetetlen és elfogadhatatlan"

A Párizsi Nagymecset rektora, Chems-eddine Hafiz sajtóközleményében ezeket az állításokat "érthetetlennek és elfogadhatatlannak" minősítette.

A kartában, amelyet a Francia Muzulmán Hívők Tanácsa (CFCM) kilenc szövetsége közül öt aláírt, beleértve a párizsi mecsetet is,

„felidéztük az összes ember közötti egyenlőség elvét (...), és egyértelműen kijelentettük, hogy ez magában foglalta a homoszexualitással kapcsolatos bárminemű megkülönböztetés elutasítását is”

- hangsúlyozta.

Hangsúlyozta tehát, hogy azzal nincs problémája, hogy a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést elmarasztalja a szöveg, amit aláírnak majd, azt azonban teljességgel elutasította, hogy hitelveivel szembe menve elfogadja, sőt népszerűsítse a homoszexuális házasságot.

“A karta a mi ügyünk, és a miniszternek semmi joga nincs diktálni, mit mondjanak az imámok prédikációikban. Mi maradna a vallásszabadságból? MI maradna így a szekularizmusból?"

- tette hozzá, kiemelve, hogy nagy a különbség a diszkrimináció elítélése és a teljes elfogadás között. A többi monoteista valláshoz hasonlóan az iszlám is egyedül a különböző neműek közötti házasságot fogadja el.

"egyetlen köz vagy politikai hatóság nem diktálhatja a vallási doktrínát."

A Franciaországi Iszlám Elveinek Kartájával a francia kormány és a Franciaországi Muzulmán Hívők Tanácsa egyszerre igyekszik biztosítani a köztársaság értékeinek, és a zavartalan muszlim hitgyakorlat védelmét. 

Egy másik sajtóközleményében a Millî Görüs Iszlám Konföderáció (CIMG) szintén "siralmasnak" titulálta ezt a nyilatkozatot, és elítélte, hogya politikusok ismét igyekeznek beleavatkozni a vallásba. Ennek a szövetségnek, amely még nem ratifikálta az alapokmányt, a miniszter értelmezései "világosan bizonyítják, hogy még vannak pontosítandó pontok a tartalmában".

(La Croix/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!