Macron ultimátumot adott a francia muszlim vezetőknek
Vagy elfogadják a politikai iszlámot elutasító kartát, vagy elveszítik hivatalosan elismert státuszukat
Macron ultimátumot adott a francia muszlim vezetőknek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 20.
Emmanuel Macron francia elnök felszólította a franciaországi muszlim vezetőket, fogadják el a radikális iszlám ellen meghirdetett széleskörű hadjárata keretében a „köztársasági értékek kartáját”. A szerdai napon 15 napos ultimátumot szabott a Muszlim Hit Francia Tanácsnak (CFCM) a dokumentum aláírására.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A CFCM beleegyezett az Imámok Nemzeti Tanácsának megalakításába, ami a hírek szerint hivatalos akkreditációt ad majd az imámoknak, amit bármikor visszavonhat az állam.

A döntés nem sokkal azután született, hogy egy hónapon belül három véres iszlamista terrortámadásra is sor került.

A karta szövege világosan kimondja, hogy az iszlám vallás és nem politikai mozgalom, illetve megtiltja az „idegen befolyásolást” a muszlim csoportokra nézve. 

A francia államfő a támadások nyomán még határozottabban kijelentette, fel fog lépni a muszlim radikalizmus ellen és a francia szekularizmus védelmében. 

A szerdai napon belügyminisztere, Gérald Darmanin nyolc muszlim vezetővel tárgyalt az Élysée palotában. A találkozón egy névtelen forrás szerint elhangzott, hogy

„két alapelvet rögzítenek a kartában feketén-fehéren: a politikai iszlám és az idegen befolyásolás elutasítását”.

Emellett Macron új intézkedéseket is bejelentett az iszlám szeparatizmus ellen, beleértve egy radikalizáció megakadályozására irányuló törvényjavaslatot is.

A rendeletek korlátozzák többek között az otthon-tanulást, a közszférában dolgozók vallási alapú megfélemlítését ezentúl súlyosabban büntetik. A gyermekek azonosítószámot kapnak, mellyel iskolai megjelenésüket biztosítják majd. Azon szülők, akik megszegik e törvényeket nagy pénzbírságokra és akár hat hónapos börtönbüntetésre számíthatnak. 

"Meg kell mentenünk gyermekeinket az iszlamisták karmai közül”

– nyilatkozta Darmanin. 

Az év első felében Macron az iszlámot válságban levő vallásként írta le, és védelmébe vette a francia magazinok Mohamed-karikatúrák közléséhez való jogát, melyek mélyen sértik a muszlim hívőket. 
Mindezek után számos muszlim ország gyűlöletének célpontjává vált a francia államfő, és több helyen bojkottot hirdettek a francia termékek ellen. 

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim népessége. 

(BBC/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!