Első szög a mozik koporsójába? - a Warner Bros. elindíthatja a lavinát
A filmstudió egyidejűleg mutatja be az összes 2021-es filmjét, streamingszolgáltatóknál is
Első szög a mozik koporsójába? - a Warner Bros. elindíthatja a lavinát

A Dűne című film plakátja /Forrás: Warner Bros./

2020. 12. 08.
Már régóta nagy a feszültség az egyre szaporodó és növekvő streamingszolgáltatók és a mozivilág óriáscégei között. Eddig viszonylag hatékonyan sikerült képviselni az utóbbi tábornak az érdekeit a mozikban bemutatott nagyszabású produkciókkal kapcsolatban, most azonban a Warner Bros. bejelentésének hosszútávú következményei lehetnek.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A Legendary Entertainment produkciós cég jogi lépéseket helyezett kilátásba a Warner Bros. közelmúltbeli bejelentése nyomán, amely szerint a filmstúdió jövőre egyidejűleg mutatja be új filmjeit, köztük a Dűnét és a Godzilla vs. Kongot az amerikai mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatáson.

A Legendary azt sérelmezi, hogy bár a két szóban forgó filmet jelentős részben ő finanszírozta, mégsem volt sok beleszólása abba, hogy a két produkciót milyen formában mutatják be. A vállalat szerint a Warner Bros. nem volt egyenes a szándékait illetően - írja a The Variety című filmes portál.

Az ügyet jól ismerő források szerint a Legendary vezetői első körben békés úton próbálják rendezni a kialakult helyzetet a filmstúdióval,

az egyik lehetséges megoldás, hogy a Warner Bros. megvásárolja a filmeket a Legendarytől.

Amennyiben azonban nem sikerül megállapodniuk, akkor a produkciós cég megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Legendary mire hivatkozva támadná meg a filmstúdió döntését, de valószínűleg a szerződésszegés bizonyos formája szerepelne az indoklásban.

Csalódottak a filmrendezők

Források szerint a Dűne rendezője, Denis Villeneuve a Legendary Entertainmenthez hasonlóan rendkívül csalódott az HBO Maxos premier miatt és jobban örülne filmje hagyományos mozis bemutatójának.

A Dűne premierje a jelenlegi tervek szerint október 1-jén, míg a Godzilla vs. Kongé május 21-én lesz.

Nem Villeneuve az egyetlen rendező, aki rossz szájízzel fogadta a Warner Bros. bejelentését.

Christopher Nolan, aki számos kasszasikerrel látta már el a stúdiót, az ET Online portálnak nyilatkozva elmondta, hogy az ügy azért váltott ki ekkora felháborodást, mert a stúdió senkivel sem konzultált a döntésről.

"Nem bánunk így a filmkészítőkkel, a színészekkel, mindazokkal, akik rengeteget tettek ezeknek a projekteknek a megvalósulásáért. Ezek az emberek megérdemlik, hogy kikérjék a véleményüket és tájékoztassák őket arról, hogy mi lesz a sorsa a munkájuknak"

- húzta alá a hétfőn közölt interjúban a rendező, akinek Tenet című sci-fije volt az első nagy hollywoodi produkció, amelyet világszerte bemutattak a világjárvány kitörése óta.

Örökre megváltozhat a filmforgalmazás

A Deadline című filmes portál szerint az amerikai Független Moziszövetség (Independent Cinema Alliance, ICA) hétfőn kiadott közleményében ugyancsak csalódottságát fejezte ki a Warner Bros. bejelentésével kapcsolatban.

Mint írták, a világjárvány idején "örömmel fogadják a hibrid forgalmazási modelleket" mindaddig, amíg azok tisztességes keretek között mozognak, és nem

"a filmforgalmazási gyakorlatok hosszú távú, hivatalos megváltoztatását vetítik előre".

A Warner Bros. december 3-án jelentette be, hogy minden 2021-re tervezett filmjét - összesen 17-et - egyidejűleg mutatja be az amerikai mozikban és az HBO Maxon. Az HBO Max a Warner Bros. anyavállalatának, az AT&T médiavállalatnak a streamingszolgáltatása.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!