Elképesztő sebességgel bontja le Trump örökségét a Biden-kormány
Beiktatása után 17 rendeletet írt alá, számos további jöhet a következő napokban
Elképesztő sebességgel bontja le Trump örökségét a Biden-kormány

Forrás: whitehouse.gov

2021. 01. 21.
Leállította a mexikói fal építését, visszalépett az Egészségügyi Világszervezetbe és a Párizsi Klímaegyezménybe, eltörölte a bevándorlási tilalmat, kötelezővé tette a maszkviselést, visszavonta a Keystone XL kőolajvezeték építési engedélyét, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Mindezt alig pár órával a beiktatást követően.

Joe Biden amerikai elnök a kampányban tett ígéretéhez híven hivatalba lépésének első napján megkezdte Donald Trump örökségének lebontását. Szerda délután összesen 17 elnöki rendeletet írt alá, a következő napokban még egy sor másik követheti.

A következő rendeleteket nem sokkal azután írta alá, hogy visszatérően egységre szólított fel szerdai beiktatási beszédében:

Kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi intézményekben és területeken, ahol a kormányzati alkalmazottak dolgoznak. Az elnök hasonló rendelkezéseket szorgalmaz állami szinten is, valamint elindította a 100 napos maszkviselési kihívást is, amihez minden amerikai polgárt meginvitált.

Az Egyesült Államokat visszaléptette az Egészségügyi Világszervezetbe, a hivatalos visszatérést ráadásul az ország fő virológusa, a Trump által sokat kritizált Dr. Anthony Fauci jelenti majd hivatalosan be a WHO következő ülésén.

Létrehozott egy új kormányzati pozíciót, ami a Covid-19 járványügyeit koordinálja majd, és közvetlenül az elnöknek jelent. Ő fogja irányítani az oltások és orvosi berendezések gyártását és terjesztését. 

Meghosszabbította a kilakoltatások hatályban lévő országos moratóriumát márciusig.

Legalább szeptember 30-ig meghosszabbította a szövetségi diákhitellel rendelkező amerikaiak diákhitel-visszafizetéseinek felfüggesztését.

Visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, ez a folyamat egy 30 napos periódus lesz. Trump korábban azért lépett ki az egyezményből, mert az elfogadott korlátozások és a befektetett tőke egyáltalán nem hozta meg azokat az eredményeket, amelyek miatt megérte volna többek között több tízezer amerikai munkahelyet feláldozni.

Visszavonta az Alberta és Nebraska között épülő Keystone XL kőolajvezeték engedélyét, és arra utasította az ügynökségeket, hogy vizsgálják felül a környezetvédelemmel kapcsolatos több mint száz Trump-rendeletet. A döntés egyrészt rengeteg amerikai és kanadai munkahely megszűnését jelenti majd, de komolyan megterhelheti a kanadai-amerikai diplomáciai kapcsolatokat is. 

Visszavonta a Trump-adminisztráció úgynevezett 1776-os bizottságát, és arra utasította az ügynökségeket, hogy vizsgálják felül a "faji egyenlőség" biztosítása érdekében tett lépéseket.

Rendeletet hozott a munkahelyi és iskolai szexuális orientáció vagy nem identitás alapján történő megkülönböztetés ellen. Ez zömében az LMBTQ-lobbinak tett gesztus, ami érzékenyen érintheti példaul az egyházi fenntartású intézményeket is, akik jelenleg a lelkiismereti-, és vallásszabadságra hivatkozva nagyobb mozgástérrel rengelkezdtek az LMBTQ-t érintő intézményi döntésekben.

Megindította azt a folyamatot, amelynek a végállomásán amerikai állampolgárságot biztosítana az országba illegális módon bevándorolt 11 millió embernek. Elsőként felveszi őket a népszámlálásba.

Megerősítette az úgynevezett DACA-t, ami kiemelt védelmet biztosít az országban illegális módon letelepedett bevándorlók gyermekeinek. Donald Trump kritikus volt a rendelettel szemben, döntéseit éles kritikák érték. 

Visszavonta a Trump-adminisztráció hét muszlim többségű országból Amerikába történő beutazását érintő korlátozást. A republikánus elnök annak idején a terrorizmust visszaszorítandó nevezte meg azokat az országokat, amelyek kiemelt módon támogattak különféle terrorszervezeteket. Az innen történő beutazást tiltó rendeletet a sajtó "muszlim tiltásnak" nevezte el, ezt vonta vissza most Biden.

Feloldotta Trump egyéb bevándorlási rendeleteinek végrehajtását az Egyesült Államokon belül.

Beszüntette a mexikói határfal építését.

2022. június 30-ig meghosszabbította a kitoloncolás felfüggesztését és a munkavállalási engedélyeket az Egyesült Államokban menedéket kérő libériaiak számára.

Elrendelte, hogy a végrehajtó hatalom jelöltjei etikai nyilatkozatot írjanak alá, amely megtiltja számukra, hogy személyes érdekből cselekedjenek, és megköveteli tőlük, hogy fenntartsák az igazságügyi minisztérium függetlenségét.

(Fox News)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!