Elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere
A közismert roma polgármesterre holtan találtak a falu húsüzemében, helyi források szerint öngyilkos lett
Elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere

Forrás: Youtube/atv.hu

2020. 07. 14.
Kedd reggel holtan találták Cserdi polgármesterét. Bogdán László 46 éves volt. Több sajtóorgánum úgy értesült, hogy a roma polgárjogi aktivista önkezével vetett véget életének. 

Az Index arról ír, hogy a polgármesterre tegnap este találtak rá az önkormányzat egyik épületében, amikor a családja keresni kezdte. A haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrfőkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja. A lap úgy értesült, hogy az aktivista öngyilkos lett.

Más források, mint a Hírklikk és a Szabad Pécs úgy tudja, hogy a falu feldolgozóüzemében találtak rá kedd reggel. Hidvégi B. Attila roma jogvédő aktivista azt írja a Facebook-bejegyzésében, hogy Bogdán László felakaszthatta magát. 

A 168 órának a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette a haláleset tényét, és a szóvivő azt is elmondta: nem merült fel az idegenkezűség gyanúja.

A Hetek korábban két ízben is készített interjút Bogdán Lászlóval a romák integrációjáról és a falu mintaprogramjáról.

A Cserdi települést 2006 óta vezető független polgármester, minden helyi választáson fölényes többséggel tudta megnyeri a szavazók bizalmát, a községből mintafalut hozott létre. 

Bogdán László azzal vált országosan ismertté, hogy vezetése alatt visszaszorult a bűnözés a faluban, a helyi lakosokkal termelő- és munkaszövetkezetet hoztak létre, és emellett a fiatalokra is figyel: az úgynevezett „Köcsögmentesítő” programban például börtönlátogatásra vitte a fiatalokat, hogy így rettentse el őket a bűnözéstől, ami börtönt eredményezhet.

„Ehhez nincs jogunk”

„A „cigány macsóférfi” szemléletünkkel ártunk legtöbbet a cigány nőknek és ezzel saját magunknak is. Javaslom, hogy gondoljuk újra a szerepünket (…) A cigány nők a korai férjhez menetelükkel elveszítik a lehetőséget arra, hogy a siker és a tudás élményét átéljék. Természetesen ennek nincsen kulturális alapja, a szegénységben tapasztalható mindez. Nem kell, nem szabad 14 évesen férjhez adni lányainkat, hogy 16-18 évesen több gyerekkel, 30 éves korban már nagymamaként, 40 évesen mentálisan tönkrement emberként éljen. Ha a hűség témakörét megvizsgáljuk, gyakran tapasztaljuk azt, hogy a pasik saját magukra vonatkozóan megengedőek a félrelépés tekintetében, de ha azt a nő tenné… Minden férfinek vannak az életében fontos nők, az édesanyja, lánya, lánytestvére, és mégis a párja sokszor… Megnézhetnénk, hogy szavaink súlyának barázdái mit alkotnak mások lelkében, legalább úgy, mint mikor fizikai fájdalmak futnak a testünkön. Azt gondolom, egyikhez sincs jogunk. Nem minősíteni, ítélkezni és általánosítani akarok a macsó férfivilággal szemben, de végre be kell látnunk, hogy mennyit ártunk a társadalomnak. (…) Nagyon sok nő példa arra, hogy tudásával és tehetségével elért az életében sikert, hírnevet.” - Bogdán László korábbi Facebook bejegyzése.

Figyelem! Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!