Életpárti rendeleteket érvényteleníthet Biden elnöksége első napjaiban
A meccsnek azonban még nincs vége
Életpárti rendeleteket érvényteleníthet Biden elnöksége első napjaiban

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 11. 12.
Joe Biden stábja médiaértesülések alapján olyan kormányprogramon dolgozik, mely több olyan elnöki rendelet is tartalmaz, mellyel már elnöksége elején igyekezne megszabadulni az előző adminisztráció abortuszellenes, életpárti határozataitól.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A meccs még korántsem lefutott, Donald Trump számos jogi lépést tett az esetleges választási csalások kivizsgálása érdekében, és meg van róla győződve, a folyamat végén ő fog kikerülni győztesen. Úgy tűnik, ezt a véleményt külügyminisztere, Mike Pompeo is osztja, aki a napokban bejelentette, biztos abban, hogy gördülékeny lesz az átmenet Trump második ciklusába.

A főáramú média már a demokrata Joe Bidennek ítélte a győzelmet, és a világ számos vezetője gratulált is már az elnökjelöltnek, aki gőzerővel készül a kormányzásra, erre látszik utalni kormányprogramja is, melynek több pontja is érinti az életvédelmet. 

Az Obamacare, más néven megfizethető egészségügyi ellátási törvény által biztosított fogamzásgátlási támogatás Biden alelnöksége alatt nagy konfliktust szült az Obama-adminisztráció és számos vallási szervezet között, akik azt állították, hogy lelkiismereti szabadságukat sérti a rendelet. A katolikus egyház tanai alapján ugyanis tilos a fogamzásgátló tabletták, mechanikai eszközök (óvszer, spirál) használata a teherbe esés megakadályozására.

Az Obama-kormány  konkrétan hét évet töltött azzal, hogy meggyőzze a Little Sisters of the Poor katolikus szervezetet, hogy fizessenek a fogamzásgátlásért.

A Legfelsőbb Bíróság végül az apácák javára döntött, de Biden most kiadott elnöki rendelet-tervezete arra utal, hogy hasonló harcok várhatóak megválasztása esetén.

Emellett a Mexico City Policy rendelet, mely megtiltja, hogy idegen államokban amerikai adódollárokat használjanak „az abortusz végrehajtására, illetve családtervezési módként való népszerűsítésére” szintén úgy tűnik, veszélybe kerül.  

A rendelet eredetileg Ronald Reagan és George H. W. Bush republikánus elnököktől származik, majd 1993-ban Bill Clinton democrata elnök visszavonta. Clinton után George W. Bush elnöknek köszönhetően újra érvénybe került, Obama ismét elkaszálta, és négy éve Donald Trump hozta vissza ismét. 

A Trump-kormány rendkívül komolyan vette a Mexico City Policy betartatását, olyannyira, hogy támogatást is megvont azoktól, akik az abortuszt a családtervezés legitim formájának tekintik. Ez a Planned Parenthoodnak, a legnagyobb amerikai „abortuszgyárnak” is rendesen betett. 

Bár ez nem jelent meg most kiadott listáján, Biden korábban azt is leszögezte, hogy törvénybe akarja iktatni a Roe v. Wade bírósági döntést, illetve hatályon kívül helyezni a Hyde módosítást, ami lehetővé tenné, hogy ismét amerikai adófizetők dollárjaiból költsenek az abortusz támogatására.

(Disrn/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!