Elbujtatták a nácik elől, most hálából a francia falura hagyta vagyonát a zsidó túlélő
Le Chambon-sur-Lignon a Jad Vasem adatai szerint 1941 és 1944 között három-ötezer zsidó embert rejtett el a nácik elől
Elbujtatták a nácik elől, most hálából a francia falura hagyta vagyonát a zsidó túlélő

Le Chambon-sur-Lignon(Forrás: Youtube/BBC)

2021. 02. 03.
Eric Schwam, a második világháború egy osztrák zsidó túlélője egy kis francia falura, Le Chambon-sur-Lignonra hagyta vagyonát, akik az üldöztetés elől elbujtatták őt és családját. A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztközpont információi szerint a falu lakói 1941 és 1944 között 3-5 ezer zsidó embert bújtattak összesen. 

Schwam tavaly karácsonykor, december 25-én hunyt el 91 évesen, egy nyilvánosságra nem hozott összeget hagyva a délkelet-franciaországi községre.

“Óriási összeg ez a falunak” - nyilatkozta a nagyvonalú hagyatékról Jean-Michel Eyraud, a falu polgármestere, aki nem volt hajlandó megjelölni az összeget. Az előző polgármester azonban, aki két ízben is találkozott Schwammal és feleségével, kétmillió euróra becsüli.

Schwam kifejezett kérése volt, hogy a pénzt oktatási és ifjúsági programokra használják fel, különösképp ösztöndíjakra.

Az osztrák zsidó férfi 1943-ban érkezett Le Chambon-sur-Lignonba családjával, ahol a háború alatt egy helyi iskolában rejtegették őket. Egészen 1950-ig a községben maradtak.

A falu lakói a Jad Vasem jeruzsálemi holokauszt központ adatai szerint 3-5 ezer zsidó embert bújtattak a nácik elől az 1941 és 1945 közötti időszakban. A mentési tevékenységet a falu protestáns pásztora, André Trocme és felesége Magda irányították. 

Otthonaikban és közintézményekben bújtatták az üldözött zsidó embereket, hamis személyazonosító igazolványokkal és élelmiszerjegyekkel látták el őket, illetve néhányuknak segítettek átkelni a biztonságos Svájcba is. 

A Jad Vasem szerint a helyiek visszautasítják, hogy hősnek nevezzék őket emiatt, hiszen

"voltak dolgok, amiket meg kellett tenni, és mi éppen ott voltunk, hogy megtegyük őket. A világ legtermészetesebb dolga volt ezeken az embereken segíteni".

A párizsi zsidóság 1942-es összegyűjtése és deportálása után Trocme kijelentette:

"a keresztény egyháznak térdre kell esnie és könyörögni Isten bocsánatáért a jelenlegi tétlenségéért és gyávaságáért".

A pásztor unokatestvére, Daniel Trocme, a faluban gyermekotthont üzemeltetett, ahol fogságba eséséig számos zsidó gyermek életét sikerült megmentenie. Végül náci haláltáborban vesztette életét.

A Trocme testvérek csak egyikei azon 40 zsidómentő helyi lakosnak, akiket "Világ Igazaként" ismertek el a Jad Vasemben.

(World Israel News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!