Egy izraeli riporter szerint sértetlen a kijevi holokauszt emlékmű
A közelben levő TV-tornyot célozták az orosz rakéták
Egy izraeli riporter szerint sértetlen a kijevi holokauszt emlékmű

Forrás: Twitter/MFA of Ukraine

2022. 03. 02.
Elképesztően nagy felháborodást keltett a nemzetközi közvéleményben, izraeli politikusokban és zsidó szervezetekben is, hogy orosz rakéták csapódtak be Európa legnagyobb holokauszt-tömegsírjánál, a kijevi holokauszt-emlékműnél. A ynet helyszíni tudósítója elment a központhoz, és azt írja: az emlékmű sértetlen. 

Kövesse az ukrajnai háború fejleményeit percről percre ide kattintva.

Ma délután még a Hetek is közölte a hírt, ami minden sajtóorgánumban megjelent: találat érte a Babi Jar-i holokauszt emlékművet. A hírek szerint orosz rakéták csapódtak be az emlékműnél, ami miatt rengeteg kritika érte Moszkvát, többen a holokauszt párhuzamot vonták a jelenlegi helyzetre, az ukrán elnök egyenesen arról beszélt, hogy a történelem megismétlődik. 

 

Ron Ben Yishai, a ynet újságírója most ellátogatott a helyszínre és arról számolt be, hogy az emlékmű sértetlen annak ellenére, hogy három rakéta is becsapódott a közelben álló TV-toronynál, ahol viszont jelentős károk keletkeztek. 

Az izraeli tudósító arról írt, hogy az új emlékműtől mintegy 300 méterre, a régitől meg 3000 méterre áll a kijevi kommunikációs és televíziós torony komplexuma, amit az orosz csapatok előzetes bejelentést követően célpontnak jelöltek ki és arra kérték a helyi lakosokat, hogy hagyják el a helyszínt. 

 

Az új emlékmű egyébként ukrán és orosz zsidók támogatásából épült, egy nagyobb bronz alkotást és több kisebbet foglal magában. Mindazoknak az elhunytaknak az emlékére, akiket a helyszínen öltek meg a nácik és segítőik a második világháború során. 

Az ukrán kormány kedden azt állította, hogy a helyszín és a körülötte levő zsidó temető megrongálódott. 

A légi csapás során, amit a felhők fölül indítottak el, valóban a kommunikációs torony környezetében csapódtak be, ami több kapcsolódó épületben is komoly kárt tett. A három becsapódó bomba azonban magában a toronyban nem keletkezett jelentősebb kár. 

 

A hírek szerint néhány tévécsatorna sugárzása egy időre megszakadt. 

Elemzők szerint a támadás jellege arra utal, hogy az orosz fél célja nem a torony ledöntése volt, hanem sokkal inkább a feszültségkeltés a kijevi lakosok körében. 

A tornyot őrző egyik biztonsági ember azt mondta a tudósítónak, hogy két kollégáját kórházba kellett szállítani.

A ynet szerint nagyon úgy tűnik, hogy az emlékmű elleni támadás híre inkább az ukrán dezinformációs kampányának a része, hogy destabilizálják az ellenséget.

A BBC arról írt, hogy az emlékmű egyik még használatba nem vett épületénél keletkezett tűz. 

(Ynet)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!