Drámai adatok: A fiatal párok 81%-a nem akar gyereket Angliában
Sokan a Föld jövőjét féltik az utódoktól
Drámai adatok: A fiatal párok 81%-a nem akar gyereket Angliában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 01. 23.
Példátlan ütemben zuhan a születési ráta a nyugati társadalmakban, különösen az ezredfordulós nemzedékben döntenek sokan úgy, hogy nem vállalnak gyermeket.

A ma 26 és 35 év közötti korosztályból csak 19 százalék biztos abban, hogy egy nap szülővé akar válni. Ez az jelenti, hogy ötből négy fiatal millenniumi fiatal szeretne gyermektelen maradni. 

A Southamptoni Egyetem által készített tanulmány, amelyet az atv.hu ismertetett, a gyermekekkel, a családdal és különböző politikai kérdésekkel kapcsolatos attitűdökről gyűjtött betekintést. 

Az egyik ok a gyermekvállalást tervező fiatal felnőttek számának csökkenése. Az egy évtizeddel idősebbek körében majdnem duplája, 36 százalék volt azok aránya, akik tudatosan vállaltak, vagy szeretnének vállalni gyermeket. 

A gyermekvállalástól elzárkózó millenniumiak aránya különösen erőteljesen nőtt a környezetvédelmi aggályokkal rendelkezők körében. 

„Ők jobban aggódnak a bolygó miatt, amelyet gyermekeik örökölnek majd.” – mondta a felmérést vezető Brienna Perelli-Harris professzor.

Az eredményekből úgy tűnik, nem csak arról van szó, hogy a fiatalok inkább későbbre halasztanák az utódnemzést, egyre többen vannak, akik tudatosan eleve kizárják a gyerekvállalást az életükből.

Az okok között a jövő miatti aggodalom mellett az egyre növekvő költségek is fontos szerepet játszanak. 

A kutatók megállapították, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartások esetében a gyermekgondozási költségek a jövedelem jelentős, 20-30 százalékát teszik ki. Ez nagyobb arány a magasabb jövedelmű háztartásokhoz képest, amelyek fizetésük körülbelül 10 százalékát fordítják a gyermekek ellátására.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!