Bolsonaro is elkapta a koronavírust
Hőemelkedésre panaszkodott, pozitív lett a tesztje
Bolsonaro is elkapta a koronavírust

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 07.
Pozitív lett Jair Bolsonaro brazil államfő koronavírustesztje kedden - közölte a brazil kommunikációs minisztérium. Az elnököt még hétfőn este tesztelték, miután nem érezte jól magát. 

A hivatalos tájékoztatás szerint Bolsonaro általánosságban "jó egészségben" van. Kedden még televíziós interjút is adott, ebben adta hírül, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje, ám az MRI vizsgálaton nem észleltek semmi negatív elváltozást a tüdejében. 

Hőemelkedésre és köhögésre panaszkodott

A mainstream sajtó az elmúlt hónapokban rengeteg kritikával illette a brazil államfőt, amiért ellentmondásos kijelentéseket tett a vírussal kapcsolatban. A sajtóhírek szerint Bolsonaro többször relativizálta a járványt, és több korlátozó intézkedést vonakodott meghozni, miközben az Egyesült Államokat követően Brazília a világon a koronavírus által legsúlyosabban érintett terület. Az országban 1,6 millióan kapták el a fertőzést és több mint 65 ezren haltak meg a járványban. 

Bolsonaro elmondása szerint már vasárnap is észlelt magán tüneteket, ám hétfőre lett igazából rosszul. Köhögésre, hőemelkedésre (38 Celsius fok) és rosszullétre panaszkodott.

A pozitív tesztjére reagálva a WHO vezérigazgatója, Dr. Mike Ryan jobbulást és teljes felépülést kívánt, miközben megjegyezte: "ez is üzenet mindannyiunk számára: egyikőnk sem sebezhetetlen a vírussal szemben."

Függetlenségi napi rendezvényen kaphatta el

A Guardian információi szerint Bolsonaro akkor fertőződhetett meg, amikor 3 nappal korábban együtt ebédelt az Egyesült Államok brazíliai nagykövetével, Todd Chapman-nel. Mint írják, a július 4-ei függetlenségi napi eseményen több kormánytag is részt vett, köztük Ernesto Araújo külügyminiszter, Fernando Azevedo védelmi miniszter és az elnök fia, Eduardo Bolsonaro is. A felvételeken egyikőjük sem hordott maszkot. 

 

 

Az amerikai nagykövet nem észlelt magán tüneteket a helyi nagykövetség tájékoztatása szerint, de mindenesetre ő is elvégzi a tesztet. A privát ebéden összesen 5 miniszter és Bolsonaro helyettese vett részt a nagyköveten kívül a közlemény szerint.

Márciusban az elnök ég úgy fogalmazott, 65 éves kora ellenére nem tart a koronavírustól, a "legrosszabb, ami történhet, hogy egy kicsit megfázik". A keddi tájékoztatás szerint Bolsonaro a vírusra most azithromycint és hydroxychloroquine-t szed majd. Ez utóbbit még Trump is javasolta nyilvános sajtótájékoztató keretében. Több cikk is támadta ezért, hiszen akkor még nem volt tudományosan bizonyítva a gyógyszer vírus elleni hatékonysága, ám azóta már kutatások is bizonyították, hogy a szer kimutathatóan segít a súlyos betegeken. 

Miután egyszer megkéseltek, nem hiszem,
hogy le tud dönteni egy kis influenza.

Jair Bolsonaro

Bolsonaro a jelek szerint a fertőzés ellenére jól van, azt mondja: nincs miért félni, ilyen az élet. "Az élet megy tovább. Hálás vagyok Istennek az életemért és azért a szerepért, amit nekem szánt egy nagyszerű nemzet jövőjének alakításában, amit úgy hívnak, Brazília."

(Guardian, BBC)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!