hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bolsonaro harca a marxista katolikusokkal
A liberalizmus trójai falovát mozgatják egyes püspökök

2019. 10. 10.
A továbbra is tragikusan lángoló amazonasi esőerdők mellett a brazil elnök, Jair Bolsonaro és az ország balra húzó katolikus klérusa között is egyre forróbb a helyzet Brazíliában. A dzsungelre közkincsként tekintő globalista egyházvezetők nem nézik jó szemmel az elnök szuverenista törekvéseit.

A mainstream médiában előszeretettel szélsőjobboldalinak bélyegzett brazil elnök, aki élőhitű és politikailag konzervatív keresztényként figyelemfelkeltő színfolt a brazil politikai vezetők sorában, megválasztása óta határozottan nacionalista és jobb­oldali politikát folytat, míg a zöld-liberális argentin Ferenc pápa által irányított katolikusok egy része baloldali, globalista, és ebből fakadóan kormánykritikus hangot üt meg.

Helyi forrásunk, a Crítica Nacional főszerkesztőjeként dolgozó és kormányközeli Paulo Eneas szerint a konfliktus nem vallási természetű, és semmiképp sem vetíthető ki az egész katolikus egyházra. (A Religion Unplugged hírportál szerint a katolikusokat nagyjából egyenlő arányban lehet politikailag jobbra vagy balra sorolni.) Azt azonban bevallotta, hogy „a legtöbb brazil püspök és pap a baloldali pártokkal szimpatizál, és a katolikus egyházra meghatározó befolyással bír a szocialista és kommunista baloldal” a marxista és keresztény tanokat ötvöző „felszabadítási teológia révén”. A szegényebb társadalmi rétegek felszabadításának evangéliummal nyakon öntött üzenetét a hatvanas években kezdték hirdetni a szegénységgel küzdő, egyúttal mélyen vallásos dél-amerikai társadalmakban.

Ez a fajta „vallásos marxizmus” máig sem veszett ki a népérzületből Brazíliában sem, a klérus egy részét pedig teljesen meghódította, egyúttal hatékony táptalajként szolgálva napjaink globalista és progresszív baloldali szólamainak. Bár Bolsonaro nézeteit sok brazil katolikus is magáénak érzi, Eneas elmondása szerint sok katolikus egyházi vezető harcol a konzervatívok és a jobboldali politikai vezetés ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!