Bocsánatkérést követel Izrael a CNN műsorvezetőjétől, amiért a Trump elnökséget a kristályéjszakához hasonlította
Christiane Amanpour szerint a nácik és az amerikai elnök is ugyanazokat az értékeket támadták
Bocsánatkérést követel Izrael a CNN műsorvezetőjétől, amiért a Trump elnökséget a kristályéjszakához hasonlította

Forrás: Youtube/CNN

2020. 11. 16.
A CNN sztárműsorvezetője Christiane Amanpour múlt pénteken, a Kristályéjszaka zsidóellenes programjáról emlékezett meg, majd párhuzamot vont a náci rezsim és Donald Trump négyéves elnöksége között. Az izraeli diaszpóraügyi miniszter azonnali bocsánatkérésre szólította fel a műsorvezetőt.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Nagy port kavartak a zsidó államban Amanpour kijelentései, mellyel gyakorlatilag leszögezte, hogy Trump és a nácik is a tényeket, a tudást és a történelmet támadták. 

Az izraeli hatóságok mély felháborodásuknak adtak hangot és bocsánatkérést követeltek a CNN-tól, miután sztárműsorvezetőjük a Trump-kormány és a náci rezsim közötti hasonlóságokra igyekezett rámutatni.
Az ominózus műsorra november 13-án pénteken került sor, pár nappal a kristályéjszaka emléknapja után.

A kristályéjszaka megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németországban 1938. november 9–10-én. A zavargások során több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le, gyújtották fel, de a rendőrség nem avatkozott az eseményekbe. Nevét a betört kirakatokból széthulló szilánkokról kapta.

Amikor a kristályéjszakáról beszélt, kijelentette, hogy a nácik a tényeket, tudást, történelmet és bizonyítékokat támadták, amikor könyveket égettek.

“Donald Trump napjainkban ugyanezen értékek ellen vívott négy éves harca után a Biden-Harris csapat ígéretet tett a normálishoz való visszatérésre.”

Az összehasonlítás azonban nem kerülte el az izraeli külügyet és a diaszpóraügyi minisztériumot, ahonnan több felszólítás is érkezett a médiaórás felé, követelve, azonnal kérjen bocsánatot. 

“Azonnali és nyilvános bocsánatkérésre szólítom fel Christiane Amanpourt a nemzetközileg sugárzott műsorában tett múlt heti elfogadhatatlan összehasonlításért”

- jelentette ki Omer Jankelevics diaszpóraügyi miniszter, majd hozzátette: a hamis összehasonlítás kisebbíti a holokauszt hatalmas tragédiáját, és ezzel végsősoron az antiszemitizmusnak kedvez.

Az izraeli média szerint a külügyminisztérium is megjegyezte, hogy a műsorvezető kijelentései rendkívül helytelenek és igaztalanok. 

(i24NEWS/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!