Biden külügyminisztere megerősítette: Jeruzsálem Izrael fővárosa, és az USA nagykövetsége ott marad
Antony Blinken szenátusi meghallgatásán foglalt állást az ügyben
Biden külügyminisztere megerősítette: Jeruzsálem Izrael fővárosa, és az USA nagykövetsége ott marad

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 28.
Antony J. Blinken, Joe Biden magyar felmenőkkel rendelkező külügyminisztere keddi szenátusi meghallgatásán Ted Cruz republikánus kérdésére válaszolva megerősítette, a jelen adminisztráció nem tervezi az amerikai nagykövetség Tel-Avivba való visszaköltöztetését.

Az amerikai szenátus külügyi kapcsolati bizottsága nem kímélte Blinkent, aki már Obama adminisztráció alatt is helyettes-külügyminiszteri pozíciót töltött be, alaposan kifaggatták arról, mik is a tervei az előző Trump-kormány által hozott külpolitikai döntésekkel kapcsolatban, beleértve Jeruzsálem státuszát is. 

“Egyetért azzal, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és elkötelezett-e afelé, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálemben hagyja?"

- kérdezett rá egyenesen Ted Cruz republikánus texasi szenátor.

Blinken ugyan nem bocsátkozott részletekbe, de válaszában határozott "igen és igennel" válaszolt.

Az Egyesült Államok nagykövetsége 2018 májusában nyílt meg Jeruzsálemben, röviddel azután, hogy elismeri a várost Izrael fővárosaként, és átköltözteti ide az amerikai diplomáciai képviseletet Tel-Avivból. A döntés óriási felháborodást váltott ki a palesztin oldalról, ők ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy Kelet-Jeruzsálem az ő fővárosuk.

A külügyminiszter emellett helyben hagyta Trump volt elnök Kínával kapcsolatos döntését is, mondván, "igaza volt, hogy keményebb pozíciót vett fel" a kommunista országgal szemben, hiszen az jelenti a legnagyobb kihívást Amerika érdekeire nézően.

“Nagyon nem értek egyet azzal, ahogy számos területen eljárt, de az alapelv helyes volt, és valós haszna van külpolitikánkra nézően."

(NYPost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!