Izraelbe látogatott Biden külügyminisztere: "békés palesztin állam" létrehozását és Gáza újjáépítését szorgalmazta
Antony Blinken Washington támogatásáról biztosította Izraelt
Izraelbe látogatott Biden külügyminisztere: "békés palesztin állam" létrehozását és Gáza újjáépítését szorgalmazta

Forrás: Facebook/Benjamin Netanyahu

2021. 05. 25.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli látogatásán Washington támogatásáról biztosította Izraelt, és hangsúlyozta a Gázai övezet újjáépítésének fontosságát is - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Az Izraelbe látogató amerikai külügyminisztert Jeruzsálemben hivatalában fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki tárgyalásuk után tartott közös sajtótájékoztatójukon megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek és Antony Blinkennek, hogy szilárdan támogatják Izrael jogát az önvédelemhez.

Négy okból utazott Izraelbe a külügyminiszter

Antony Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemhez. Kifejtette, hogy a legutóbbi gázai fegyveres konfliktus után Washington erőteljesen részt vesz, és elkötelezett Gáza újjáépítésében is, valamint a konfliktus politikai megoldásában.

"Biden elnök négy okból kért meg, hogy idejöjjek" - mondta a sajtókonferencián Blinken.

"Hogy jelezzem az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, hogy az erőszakhullám után a nagyobb stabilitáson dolgozzam, hogy beindítsam a Gázai övezet sürgős humanitárius újjáépítését, és hogy újraépítsem kapcsolatainkat a palesztin vezetéssel és a palesztin hatósággal"

- közölte az amerikai diplomácia irányítója.  

Blinken jelentős amerikai hozzájárulást jelentett be a gázai újjáépítéshez, s hangsúlyozta kormányzata szándékát, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet ne részesüljön a támogatásból.

"Dolgoznunk kell a lehetőségek bővítésén Gázában és Ciszjordániában is. Az ilyen beruházások elősegítik a stabilabb környezet kialakítását, amely mind a palesztinoknak, mind az izraelieknek előnyére szolgál"- emelte ki Blinken.

Netanjahu: Irán útját egyengetné az atomalkuhoz való visszatérés

Netanjahu megemlítette a Vaskupola légvédelmi rendszer megteremtéséhez nyújtott amerikai segítséget, s közölte, hogy Blinkennel folytatott megbeszélésükön megtárgyalták a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász fegyverkezése megakadályozásának módjait.

Az izraeli kormányfő beszélt Iránról is, arra figyelmeztetve, hogy

a visszatérés a 2015-ös hathatalmi atomalkuhoz szerinte Irán útját egyengetné a nukleáris fegyverkezéshez.

Az izraeli kormányfő hangsúlyosan megköszönte Blinkennek az antiszemitizmus elleni világos és egyértelmű állásfoglalását is.

Jeruzsálem után Ramallah, Kairó és Ammán

Antony Blinken kedd reggel érkezett Gilad Erdannal, Izrael washingtoni nagykövetével a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre. Ez hivatalba lépése óta az első izraeli látogatására. Csütörtökig tartózkodik a térségben: Jeruzsálem után a ciszjordániai Rámalláh-ban (a Palesztin Hatóság székhelyén) Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd Kairóban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Ammánban pedig Abdalláh jordán királlyal folytat tárgyalásokat.

Tárgyalásainak - az amerikai külügyminisztérium által kiadott közleményben - deklarált célja tűzszüneti megállapodás létrehozása, vagyis a péntektől életbe lépett feltételek nélküli fegyverletétel stabilizálása és megszövegezése a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Izrael között, a Gázai övezet újjáépítésének megtárgyalása, és

az Izrael szomszédságában békés palesztin állam létrehozását szorgalmazó "kétállami megoldás" elősegítése a több évtizedes izraeli-palesztin konfliktus megoldása érdekében.

Kedd délután Blinken találkozik Reuven Rivlin izraeli államelnökkel, Beni Ganz védelmi miniszterrel és más vezető izraeli tisztségviselőkkel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!