Biden jött, Churchill ment - így alakította át az ovális irodát a frissen beiktatott elnök
Szobrokat, portrékat, sőt még a szőnyeget is lecserélte
Biden jött, Churchill ment - így alakította át az ovális irodát a frissen beiktatott elnök

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 01. 22.
Joe Biden amerikai elnök már beiktatásának napján Fehér Házba való beköltözésekor jelentős változtatásokat eszközölt a híres Ovális Iroda berendezésében. Churchill mellszobrának száműzésétől egészen a szőnyeg cseréjéig. 

Az Ovális Iroda régóta az amerikai elnökség hatalmát és nagyszerűségét szimbolizálja, és a Fehér Házba érkező elnökök pedig hagyományosan megváltoztatják a dekorációt, hogy tükrözze adminisztrációjuk karakterét.

Joe Biden bemutatta adminisztrációjának új ünnepélyes hátterdíszletét, amely számos jelentős változást mutat elődjéhez képest.

A függönyök maradtak, a szőnyeg és a zászlók mentek

Biden megtartotta azokat a függönyöket, amelyek Donald Trump adminisztrációja alatt lógtak, és amelyeket korábban Bill Clinton elnöksége alatt használtak.

A raktárból viszont sötétebb kék szőnyeget hozatott fel, Trump világos bézs szőnyege helyett.

A hivatalba lépő elnök elődje által az amerikai katonaság szárnyai előtt tisztelgő zászlókat sem kímélte, összesen két zászló maradt az Ovális irodában, egy amerikai zászló és egy elnöki pecséttel ellátott zászló a rezolút asztal két oldalán.

Mellszobrok:churchill száműzve, szocialista vezető főhelyen

Közvetlenül Biden asztala mögött Cesar Chavez, szocialista polgárjogi aktivista és a baloldali szakszervezeti vezető mellszobra áll. Az elnök által kiállított további mellszobrok között szerepel Martin Luther King Jr, Rosa Parks, Eleanor Roosevelt és Robert F Kennedy is. A Trump korszak egyik prominens szobrát, Winston Churchill legendás brit miniszterelnökét is száműzték az Ovális Irodából. A szobrot az Egyesült Királyság még George W. Bush elnöknek adta ajándékba. 

A jobb oldali asztalon Harry Truman volt elnök, Roosevelt utódjának mellszobra áll, aki a legkiemeltebb helyre került.

Portrék

Benjamin Franklin, az Egyesült Államok alapító atyjának festménye is helyet kapott az irodában. A portré képviseli Biden a tudomány iránti érdeklődését, és egy könyvespolc közelében helyezték el egy darab holdkő társaságában.

Biden eltávolította Andrew Jackson, az USA hetedik elnökének portréját, ki bár az első demokrata elnöke volt Amerikának, de széles körben kritizálták, amiért aláírta az 1830-as amerikai őslakosok eltávolításáról szólórendeletet. Helyére Franklin D Roosevelt hatalmas portréja került, és hozzá csatlakoztak a Thomas Jefferson volt elnököt és Alexander Hamilton volt kincstári titkárt, George Washingtont és Abraham Lincolnt ábrázoló festmények.

Családi fotók

Az elnök mögött egy díszes asztalra különféle családi fényképek kerültek, köztük Biden néhai fia, Beau Biden kapitány keretezett képe. Emellett az elnök édesanyja, Catherine Eugenia Finnegan, valamint a first lady, Dr Jill Biden és három gyermekük, és a többi családtag képe is helyet kaptak az asztalon. Biden Ferenc pápával való találkozóján készült közös kép sem maradhatott el.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!