Bibliai felfedezés: Dávid király korabeli erődre leltek Izraelben
A régészek szerint az építmény az izraeli király egyik szövetségesének, Gesurnak birodalmához köthető
Bibliai felfedezés: Dávid király korabeli erődre leltek Izraelben

Forrás: Youtube/Israel Antiquities Authority

2020. 11. 11.
Izraeli archeológusok egy háromezer éves erődítmény romjaira leltek a Golán-fennsíkon végzett feltárások során. A kutatók szerint ezzel még nagyobb betekintést nyertek Dávid király egyik apósának, Gesur királyának birodalmába.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az erődítményre egy építkezés munkálatainak kezdetén találtak rá. Az archeológusok szerint az épület Gesur őri királyságához tartozott, aki Dél és Közép-Golánon uralkodott, illetve a Biblia alapján Dávid király egyik szövetségese volt, sőt az izraeli király Gesur királyának lányát, Maakát választotta egyik feleségéül is. Fiuk, Absalom is anyja szülőföldjére, azaz ide menekült vissza, miután megölte féltestvérét, Amnont.

"Fiai születének Dávidnak Hebronban,... a harmadik Absolon, a Máákha fia, aki a Gessurbeli Thalmai király leánya vala;" (2 Sámuel 3:2-3) "Absolon pedig elfuta, és méne Talmaihoz, Ammihur fiához, Gessurnak királyához. És Dávid minden nap siratá az ő fiát. "(2 Sámuel 13:37)

Gesurról először az izraeli honfoglaláskor, Jozsué könyvében olvasunk, ahol a szöveg megjegyzi, őket nem űzték ki a földről az izraeliták, és ezért köztük éltek tovább. "De Izráel fiai nem űzék ki a Gesurit és a Maakhátit, és ott is lakik a Gesuri és Maakháti az Izráel között mind e mai napig." (Józsué 13:13)

“Az általunk feltárt komplexum stratégiai helyszínen, egy dombtetőn épült az El-Al kanyon fölött, ahonnan belátni a régiót, és olyan ponton, ahol át lehetett gázolni a folyón"

- nyilatkozták az Izraeli Régészszövetség feltárást vezető képviselői, Barak Cin és Enno Bron. Hozzátették:

“A közel másfél méter széles falak hatalmas bazalt sziklákból épültek, felölelték a dombot."

A helszínen számos tárgyat is találtak, ősi figurákat és ékszereket egyaránt. 

Gesur a történészek szerint független arameus királyság volt, ahol általában bika sztélé formájában ábrázolt holdistent imádtak. Az izraeli régészek több kővésetet is találtak, amik további információkat árulnak el Gesur vallási szokásairól.  

 

“A feltárás során ritka és izgalmas dologra leltünk: egy nagy bazaltkőre két szarvas alak vázlatos metszetével, széttárt karokkal."

Egy éve hasonló kőmetszetet fedezett fel Dr Rami Arav a Betszaida feltárási projekt közben. Többen úgy hiszik, Betszaida Gesur ősi fővárosa lehetett, ez megmagyarázná azt is, miért találtak ott is holdisten ábrázolásokat. 

A jelenlegi feltárásokat vezető régészek elképzelhetőnek tartják, hogy volt valaki, akit lenyűgözött a betszaidai sztélé, és úgy gondolta, helyi másolatot készít róla.

(CBN/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!