Az izraeli parlament megszavazta a Netanjahu elmozdítását megnehezítő törvényt
Ez az izraeli jogrendszer emlegetett reformjának első lépése
Az izraeli parlament megszavazta a Netanjahu elmozdítását megnehezítő törvényt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 23.
Az izraeli parlament, a kneszet elfogadta a miniszterelnök hivatalviselésre alkalmatlannak ítélését, valamint felfüggesztését akadályozó törvényt - számolt be róla a helyi média csütörtök reggel.

Az izraeli jogrendszer átalakításának első törvényét a 120 tagú képviselőházban 61 képviselő, az alaptörvény elfogadásához szükséges minimális többség támogatta. A törvény célja, hogy megvédje a hivatali felfüggesztéstől a miniszterelnököt.

A törvény szerint ezentúl

  1. csak abban az esetben függeszthetik fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát.
  2. Emellett akkor is elvehetik tőle a kormányfői széket, ha a kormánytagok 75 százaléka felfüggesztését kéri, a kérelmet szavazásra bocsátják a kneszetben, és ott legalább 85 képviselő támogatja az indítványt.

A knesszet jogtanácsa engedélyezte a jelenlegi miniszterelnöknek, Benjamin Netanjahunak is a szavazást, nem akadályozta meg összeférhetetlenségre hivatkozva voksolását.

A kneszet plénumát rendhagyó módon összehívják csütörtökön, s a jövő hét minden napján, hogy még pészach, a zsidó húsvét előtt megszavaztassák a legfelsőbb bíróság összetételét megváltoztató törvényt.

Az ellenzék Izraelben csütörtökön tiltakozásul országszerte "nemzeti engedetlenségi napot" tart tömegtüntetésekkel, utak elzárásával.

A jogrend átalakítása ellen csütörtökön Tel-Avivban felvonulást rendeznek a diákok, az IT szektor képviselői, tüntetnek a Likud képviselőinek otthonai előtt, s külön felvonulnak a nőmozgalmak is.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!