Az iszlamistákkal kerülhetnek egy listára a brit keresztények a kormány új szabályai miatt
Ebből mi lesz?
Az iszlamistákkal kerülhetnek egy listára a brit keresztények a kormány új szabályai miatt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 03. 18.
A Christian Concern érdekvédelmi csoport szerint a brit kormány által alkotott új definíció miatt könnyen a „szélsőséges” kategóriába kerülhetnek a keresztény hívők is az életpárti, illetve a "gender-kérdésekkel" kapcsolatos biblikus meggyőződésük miatt. Lényegében beláthatatlan következményei lehetnek a brit társadalomban az ún. Prevent-listának.

A radikalizálódás megelőzését célzó hivatalos program, a Prevent egyik dokumentuma a szocializmus, a kommunizmus és az antifasizmus mellett az abortuszt ellenző nézeteket is azon ideológiák közé sorolta, amelyek potenciálisan terrorizmushoz vezethetnek.

Michael Gove miniszter több olyan csoportot is megnevezett, amelyek ellen vizsgálatot kell(ett) indítani a szélsőségesség okán. A csoportok egy része iszlamista kapcsolatokkal rendelkezik, másik része pedig a szélsőjobboldalhoz tartozik. De úgy tűnik, hogy a keresztények is ebbe a kategóriába kerülhetnek, amennyiben LMBT-kritikus vagy a terhességmegszakítás terén életpárti álláspontot mernek képviselni.

Az új fogalommeghatározás – többek között – az Izrael és a Hamász közötti háború miatti, egyre fokozódó társadalmi feszültségek nyomán vált szükségessé. Az új definíció a szélsőségességet úgy határozza meg, mint:

„az erőszakon, gyűlöleten vagy intolerancián alapuló ideológia népszerűsítése vagy terjesztése, melynek célja:

1. mások alapvető jogainak és szabadságainak tagadása vagy korlátozása; vagy

2. hogy aláássa, megdöntse vagy leváltsa az Egyesült Királyság liberális parlamentáris demokrácia (elvén alapuló) illetve a demokratikus jogok rendszerét; vagy

3. szándékosan elfogadó környezetet teremtsen mások számára az 1. vagy 2. pontban foglalt eredmények elérése érdekében.”

Tim Dieppe, a Christian Concern munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a keresztény hívők szabadsága veszélybe kerülhet a meghatározás miatt, különösen az életpárti, a gender-kritikával és a hagyományos keresztény szexuális etikával kapcsolatos felfogásuk miatt.

„Aggódom amiatt, hogy ha ellenzem, mondjuk, az abortuszhoz való jogot, akkor azt mások alapvető jogának és szabadságának fogják tekintik. És ez szélsőségessé tesz majd engem? És ezért intoleránsnak bélyegezhetnek, s akkor az életpárti keresztényeket is szélsőségesnek minősítenék?” – vetette fel Dieppe.

„Már tudjuk, hogy az abortuszellenesség szerepel a Prevent-listán (megelőzést szogáló lista), amely a szélsőségesség lehetséges jeleiként megjelölt nézeteket tartalmazza. És mi a helyzet azokkal, akik azt mondják, hogy a házassághoz való jog az alapvető jogosultság? És ha ebbe beletartozna az azonos neműek házassága is? És ha igen, ha ellenzem, és nem értek egyet az azonos neműek házasságával, akkor ettől szélsőségesnek számítok?” - mondta.

(Premier Christian / Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!