Év sportolója gála: az olimpikonok kerültek reflektorfénybe
Csipes Tamara és Szilágyi Áron lettek az év sportolói
Év sportolója gála: az olimpikonok kerültek reflektorfénybe

Szilágyi Áron kardvívó (j), miután átvette az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (b) az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án. (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

2022. 01. 07.
A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áront, a nőknél pedig a négyessel győztes, egyesben ezüstérmes kajakos Csipes Tamarát választotta meg a 2021-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a tokiói játékokon bronzérmes női vízilabda-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Kozák Danuta, Csipes, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes győzött. Az edzők között Decsi András, Szilágyi és japán fővárosban bronzérmes férfi kardválogatott edzője kapta a legtöbb szavazatot. A 64. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki. A sorrendek 366 szavazat alapján alakultak ki.

"Egy remek év volt 2021, számomra kifejezetten. Úgy látom az ünneplés mértékéből, hogy a magyar sportnak is. Hasonlóan szép vagy még nagyszerűbb sikereket kívánok 2022-re is"

- mondta a vastapssal ünnepelt Szilágyi Áron, aki a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) hagyományos év végi szavazásán hetedik lett.

 MTI/Illyés Tibor
Csipes Tamara , Kozák Danuta , Kárász Anna  és Bodonyi Dóra , a női kajak négyes tagjai átveszik az Év Egyéni Sportágak Csapatversenye díjat Szabó Tündétől, sportért felelős államtitkártól  és Szécsi Zoltán egykori válogatott vízilabdázótól az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A nőknél elsőként záró Csipes Tamara a díjat az est díszvendégétől, Stephen Roche Giro d'Italia- és Tour de France-győztes, világbajnok ír kerékpárostól kapta meg.

A fogyatékos sportolók versengésében a kajakos Kiss Péter Pál, illetve az úszó Pap Bianka győzött, ők mindketten aranyérmesek voltak a tokiói paralimpián. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első.

Az év sportpillanata Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a világbajnok franciák ellen lőtt gólja lett. A szűkített, hármas lista a szurkolók több mint tízezer szavazata alapján alakult ki, a győztest szakmai zsűri választotta ki.

Az év e-sportolójának a virtuális autóversenyzésben jeleskedő Blazsán Patrikot választották, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa szervezői vehették át.

Az MSÚSZ-életműdíját a legidősebb válogatott labdarúgó, a 94 éves Raduly József kapta meg két nappal a gála előtt. A díjátadók között volt többek között Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok kerékpáros, Románia sportminisztere, Farkas Bertalan, az eddigi egyetlen magyar űrhajós, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, illetve Raymond Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke.

Az ünnepségen - melyre a koronavírus-járvány miatti egy év szünet után ismét nézők előtt került sor - megemlékeztek a magyar sportélet 2021-ben elhunyt nagyságairól.

MTI/Illyés Tibor
Csoportkép az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án. (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

A díjazottak és a kategóriák dobogósai

Az év férfi sportolója:

 • 1. Szilágyi Áron (vívó)            767 pont
 • 2. Milák Kristóf (úszó)            487
 • 3. Lőrincz Tamás (birkózó)            400

Az év női sportolója:

 • 1. Csipes Tamara (kajakozó)            742 pont
 • 2. Kozák Danuta (kajakozó)            430
 • 3. Vas Kata Blanka (kerékpáros)        366

Az év csapata (hagyományos csapatsportok):

 •  1. női vízilabda-válogatott             607 pont
 •  2. férfi vízilabda-válogatott        576
 •  3. férfi labdarúgó-válogatott        275

Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye):

 •  1. női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Kozák Danuta) 851 pont
 •  2. férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) 468
 •  3. férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Burján Csaba, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex) 192          

Az év edzője:  

 •  1. Decsi András (vívás) 431 pont
 •  2. Selmeci Attila (úszás) 374
 •  3. Csipes Ferenc (kajak-kenu) 335

 

Az év fogyatékos sportolója (a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksoltak): 

 • férfiak: Kiss Péter Pál (kajakozó)
 • nők: Pap Bianka (úszó)

Az év fogyatékos csapata: női kerekesszékes vívóválogatott (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla)

Az év sportpillanata: Fiola Attila gólja a labdarúgó Európa-bajnokságon, Franciaország ellen - az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb három közül pedig szakmai zsűri döntött a győztesről

MSÚSZ-életműdíj: Raduly József magyar bajnok és kupagyőztes válogatott labdarúgó - az MSÚSZ elnökségének döntése alapján

Az év E-sportolója: Blazsán Patrik (autósport)

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!