Az Eichmann-törvényt alkalmazná Izrael az elfogott Hamász-tagokra
Izraelben nincs halálbüntetés, de a jogszabály alapján végezték ki Adolf Eichmannt a holokauszt során elkövetett bűneiért
Az Eichmann-törvényt alkalmazná Izrael az elfogott Hamász-tagokra

Youtube/British Movietone

2023. 11. 03.
Több mint 200 olyan terroristát tartanak fogva Izraelben, akik közvetlenül részt vettek az október 7-ei mészárlásokban.

Széleskörű egyetértés van a kormány és a jogi hatóságok között abban, hogy a rendesbüntetőjog nem megfelelő a felelősségre vonásra, hanem egyedi megoldásra van szükség.

Egyik javaslat szerint különleges törvényszéket hoznának létre az október 7-e után Hamász-terroristák bíróság elé állítására, amelynek a célja – a hatvanas évek elején lezajlott Eichmann-perhez hasonlóan – a bűnösök felelősségre vonása mellett az is, hogy

„bemutassák a világnak a gyilkos terrorcsoport céljait, gyökereit, finanszírozóit és tevékenységét”.

Az igazságügyi minisztérium nem kommentálta a Times of Israel értesülését. 

Egy másik javaslat szerint, amelyet Jiszrael Katz energiaügyi miniszter mutatott be Yariv Levin igazságügyi miniszternek írt levelében, a nácik és kollaboránsok felelősségre vonására hozott izraeli törvényeket terjesztené ki a Hamász tagjaira.

Izraelben nincs halálbüntetés, de ez a kivételes törvény alapján végezték ki 1962-ben Adolf Eichmannt a holokauszt során elkövetett bűneiért. 

"A Hamász terroristáinak aljas tettei, akik fejeket és végtagokat vágtak le, kínoztak, égettek, erőszakoltak, nem kevésbé súlyosak, mint a náciké” - írta Katz, aki hangsúlyozta, semmiképen nem túlzás a nácik elleni törvényt kiterjeszteni az október 7-i terroristákra.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!