Amerikai ENSZ-nagykövet: „Nem készülünk a III. világháborúra az oroszokkal”
Linda Thomas-Greenfield ugyanakkor nem zárta ki azt, hogy az “orosz agresszióval” szemben katonai erőt alkalmazzanak
Amerikai ENSZ-nagykövet: „Nem készülünk a III. világháborúra az oroszokkal”

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 01. 25.
„Nem tudjuk pontosan, mi fog történni, de ismerjük Oroszország forgatókönyvét. Tudjuk, hogy ebben a nyílt katonai akciókon túl más lépések is szerepelnek. Gyakran társulnak ezekhez kibertámadások, paramilitáris akciók és dezinformációs kampányok, annak érdekében, hogy elhomályosítsák a tényeket és ürügyet keressenek az agressziójuk számára” – mondta a washingtoni külügyminisztérium által szervezett sajtóbeszélgetésen az amerikai ENSZ-nagykövet.

A diplomata szerint Oroszország szeretné magát áldozatként feltüntetni, de szerinte ez csak propaganda, amire nem szabad figyelni.

“A tetteket kell nézni Oroszország részéről, és egy dolog világos:

csak egyetlen ország van, amely 100 ezer katonát állomásoztat a határai mentén, hadgyakorlatokat tart és propagandát teljesít. És ez Oroszország”

– jelentette ki Linda Thomas Greenfield.

Az ENSZ-nagykövet megerősítette, hogy a diplomáciai megoldást keresik az ukrán válságra, de amennyiben ezek nem működnének, akkor az Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt felkészül arra, hogy „erőteljes válaszlépéseket tegyen”.

A diplomata azt azonban kizárta, hogy az ENSZ küldjön békefenntartókat Ukrajnába: „A kéksisakosok bevetéséről a Biztonsági Tanácsnak kel döntenie, de ez a kérdés még fel sem merült ott”.

Egy kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta, hogy nem a „III. világháborúra, hanem a diplomáciai megállapodásra” készülnek, ugyanakkor olyan valós fenyegetést érzékelnek, ami indokolttá tette a diplomaták egy részének evakuálását Kijevből.

„Ez nem önbeteljesítő prófécia, hanem tény”

– tette hozzá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nyugati államok attól tartanak, hogy Moszkva újabb támadást tervez Ukrajna ellen, miután 2014-ben katonákat küldött a dél-ukrajnai Krímbe a félsziget bekebelezése érdekében. Oroszország tagadja, hogy ez lenne a szándéka, de közölte: kész katonai lépést végrehajtani, ha nem tesznek eleget a biztonsági követeléseinek.

Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat mind az Egyesült Államok, mind pedig európai szövetségesei részéről, amennyiben az "orosz haderő egyetlen további tagja" belép Ukrajnába - mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Antony Blinken külügyminiszter.

A NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

Mindeközben az EU és az ukrán vezetés is bírálta az amerikai diplomatacsaládokat hazarendelő Joe Biden amerikai elnököt. 

Az Európai Unió nem követi Washington példáját, és nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő reggel Brüsszelben a tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Az ukrán elnökhöz közelálló források szerint Zelenszkij egyáltalán nem ért egyet Joe Biden amerikai elnök azon álláspontjával, hogy a közvetlen fenyegetettség miatt ki kellene menekíteni az amerikai nagykövetség alkalmazottait és családjaikat az országból. A Buzzfeed értesülései szerint az elnök úgy fogalmazott "ezek az amerikaiak nagyobb biztonságban vannak Kijevben, mint Los Angelesben, vagy az Egyesült Államok más bűnözés által súlyosan érintett városában."

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!