Alkotmányellenessé tették az abortusz teljes tiltását a katolikus Mexikóban
A döntés kimondja, hogy a magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem
Alkotmányellenessé tették az abortusz teljes tiltását a katolikus Mexikóban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 08.
Alkotmányellenesnek minősítette a mexikói legfelsőbb bíróság az abortusz teljes tilalmáról szóló jogszabályt. A testület által egyhangúlag meghozott döntés kimondja, hogy a magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem. A keddi ítélet az észak-mexikói Coahuila állam korábbi, a terhességmegszakítást teljesen betiltó jogszabályát bírálja felül, a döntést pedig nőjogi szervezetek máris nagy győzelemnek nevezték.

Arturo Zaldívar, a legfelsőbb bíróság elnöke szintén úgy vélte, az ítélet előrelépés a nők számára, és közülük is a leginkább legkiszolgáltatottabbaknak.

Mexikóban korábban nők százai ellen emeltek vádat terhességmegszakítás gyanúja miatt, a vádlottak közül pedig sokan börtönbe kerültek. Az ő büntetésüket a mostani döntés értelmében el kell engedni.

A latin-amerikai ország 31 államából mind ez idáig csak négyben, illetve Mexikóvárosban engedélyezték az abortuszt, a terhesség tizenkettedik hetéig.

Az ítélet értelmében a 126 milliós Mexikóban – amely a világ második legnagyobb római katolikus többségű országa – az abortusz többé nem számít bűncselekménynek a terhesség korai szakaszában, nemi erőszak esetén, valamint akkor, ha a nő egészsége veszélyben van vagy a magzat valószínűsíthetően fogyatékosságban szenved.

A bírósági döntés ugyanakkor nem határozza meg, mit értenek a terhesség korai szakasza alatt, amelyet így az államok a saját hatáskörükön belül dönthetnek el.

A szomszédos Texasban épp a közelmúltban szigorítottak

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrég a Mexikóval szomszédos Texas államban (Egyesült Államok) született döntés az abortusz erős szigorításáról. A "szívhang" törvény a terhesség hatodik hetétől - azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés - megtiltja az abortuszt. A döntéssel abortuszjogi szervezetek szerint

a terhességmegszakítások 90 százaléka ellehetetlenedik.

A jogszabály azután lépett hatályba, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság - az abortuszjogi szervezetek sürgősségi kérelmeinek ellenére - nem lépett fel a művi terhességmegszakítást tiltó texasi törvény ellen. 

Az amerikai igazságügyminisztérium a közelmúltban bejelentette: védelmet nyújt majd azoknak a klinikáknak, melyek abortuszt is végeznek Texas államban, és sürgős lépéseket tesz majd a törvény megtámadásra.

"Semmilyen reproduktív egészségügyi szolgáltatást végző vagy igénybe vevő személy elleni erőszakot, fizikai akadályozást vagy tulajdonrongálást nem fogunk eltűrni”

– nyilatkozta Merrick Garland, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze az ügyben.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!